Συνέντευξη

Ο Ζία Ζανγκέ στρέφει το βλέμμα στην Κίνα του 21ου αιώνα

Από -

Ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Κινέζους σκηνοθέτες μιλάει για τις «Στάχτες μιας Αγάπης», μια ερωτική ιστορία που, μέσα από τα μοτίβα ενός γκανγκστερικού δράματος, σχολιάζει τις κρίσιμες αποφάσεις τις οποίες καλείται να πάρει άμεσα η πατρίδα του.

Η ταινία σας μοιάζει να κοιτάζει το κινέζικο ­αύριο με μεγάλη επιφυλακτικότητα.
Υπάρχει ένα διάχυτο εθνικό άγχος όσον αφορά την επόμενη ημέρα. Η Κίνα βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και η ταινία προσπαθεί να αποτυπώσει τι έχουμε πετύχει και τι έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια, από το 2001 που ξεκινά η ιστορία μας μέχρι σήμερα. Ποιο θα είναι το τίμημα του Facebook και του Google Maps; Διότι καμία ευκολία δεν έρχεται χωρίς αντίτιμο. Και η σκηνή με το UFO είναι μια αναφορά σε αυτό: το άγνωστο μέλλον. Αλλά και μια υπενθύμιση πως όταν τα βλέπεις όλα αυτά από μακριά, «από ψηλά», φαίνονται λιγότερο δραματικά, αν όχι ασήμαντα.

Ποιες νομίζετε πως είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κίνα, αλλά και ο κόσμος μας γενικότερα;
Δεν θα μπορούσα, φυσικά, να παρουσιάσω όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στην χώρα μου τον 21ο αιώνα με κατανοητό τρόπο. Διαλέγω μια συγκεκριμένη οπτική για να τις κοιτάξω, αυτήν του «Τζιάνγκου». Του κινέζικου υποκόσμου δηλαδή, που δεν μοιάζει σε συμπεριφορές και σε λάμψη με τον δυτικό κι έχει τη δική του κουλτούρα. Πρόκειται για συμμορίες, ένα είδος από τις πολλές «σέχτες», τις μικρές ομάδες που προσπαθούν να επιβιώσουν στις αλλαγές των καιρών οργανώνοντας τον τρόπο ζωής τους. Η ανθρώπινη ανάγκη να ανήκεις κάπου είναι διαρκής κι εντονότατη.
Η ταινία, λοιπόν, προσπαθεί να περιγράψει τη σύγκρουση ανάμεσα στις προσωπικές επιλογές των ηρώων και σε εκείνες τις οποίες τους επιβάλλει το περιβάλλον. Ένα περιβάλλον το οποίο αλλάζει διαρκώς, οπότε οι ήρωες πότε κατορθώνουν να υπερασπιστούν τις αξίες τους, πότε λιποψυχούν και τις προδίδουν, προσπαθούν όμως διαρκώς να μείνουν πιστοί σε κάτι. Στο νόημα του να ­είσαι «Τζιάνγκου».

Jia ZhangkeΑκόμη ένας εχθρός τους μοιάζει να είναι ο χρόνος…
Το πέρασμα του χρόνου είναι ένα στοιχείο που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ειδικά εδώ, καθώς η ταινία εξελίσσεται σε περίοδο σχεδόν δύο δεκαετιών, δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι μελέτησαν πολύ την ιστορία των «Τζιάνγκου», έκαναν έρευνα, έπρεπε όμως να διαχειριστούν ερμηνευτικά και τη μεταμόρφωση –κυρίως εσωτερική– την οποία επιφέρει ο χρόνος στους χαρακτήρες και στη μεταξύ τους σχέση. Δουλέψαμε πολύ στις πρόβες κι εξελίξαμε τους ρόλους, ακόμη και αλλάζοντας πράγματα στο σενάριο, όπου ήταν απαραίτητο.

Αυτούς τους χαρακτήρες τους είχαμε πρωτοσυναντήσει στις «Άγνωστες Απολαύσεις» του 2002…
Ξεκίνησα από κάποιες σκηνές της ταινίας που κόπηκαν στο μοντάζ και, δουλεύοντας πάνω σε εκείνους τους ήρωες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την Κίνα που έμπαινε στο νέο αιώνα, άρχισα να προχωράω την ιστορία τους. Κι έτσι καινούργια ερωτήματα γεννήθηκαν παράλληλα με αυτά που έφερε το πέρασμα του χρόνου και στη χώρα μου.


Σχετικά Θέματα