Κριτική

Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη

Από -

Ο Κουβανός Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα υπήρξε ένας κατεξοχήν πολιτικός δημιουργός, ο οποίος μπορούσε πολύ εύκολα να περάσει από ένα απόλυτα μοντέρνο και ποιητικό κοινωνικό δράμα («Μνήμες Υπανάπτυξης») σε μια μπουνιουελική ταξική αλληγορία («Ο Μυστικός Δείπνος») και από εκεί σε μια οξεία κοινωνική σάτιρα που θυμίζει τη σπιρτάδα των αντίστοιχων ιταλικών κωμωδιών «Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη».

Θέλοντας να καταδείξει εδώ το παράλογο της γραφειοκρατίας, όχι μόνον ως δομή αλλά και ως νοοτροπία, εκκινεί από μια φαρσική αρχή: όταν η χήρα ενός εργάτη δεν μπορεί να πάρει σύνταξη, διότι ο άντρας της θάφτηκε μαζί με το βιβλιάριο εργασίας του, ο ανιψιός της αποφασίζει να τη βοηθήσει. Όμως ακόμη και όταν, έπειτα από ξεκαρδιστικές περιπέτειες, καταφέρει να πάρει το πολύτιμο βιβλιαράκι στα χέρια του, θα μπλεχτεί περισσότερο στα δίχτυα μιας δημοσιοϋπαλληλικής τυπολατρίας, με άκρως κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Η καφκική αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται ευφυώς με καυστικό χιούμορ και τον Αλέα να αντλεί ιδέες από την κινηματογραφική ιστορία της κωμωδίας αλλά και από τον Μπάστερ Κίτον μέχρι τον Λουίς Μπουνιουέλ.

Α/Μ. Κούβα. 1966. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: NEW STAR.