Φεστιβάλ

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος αναλαμβάνει επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας

Από -

Στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που τον έχει τιμήσει με διακρίσεις στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό Διόνυσο το 2014 για την «Προσευχή», επιστρέφει ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος αλλά αυτήν τη φορά με μια ακόμα ιδιότητα.

Ο Νεοφώτιστος τίθεται επικεφαλής του νεοσύστατου Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος, το οποίο λανσάρεται για πρώτη φορά στο προσεχές 43ο Φεστιβάλ (20-26/9) και θα δέχεται συμμετοχές από σχολές και κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του κόσμου. Για την ανάληψη της θέσης ο Νεοφώτιστος δήλωσε: «Η συμμετοχή μου στην οργάνωση αυτού του νέου τμήματος του Φεστιβάλ Δράμας δεν μπορεί παρά να είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση για μένα. Το 2014, με την σπουδαστική μου ταινία “Προσευχή” κέρδισα τον Χρυσό Διόνυσο στη Δράμα και αυτό αναμφισβήτητα έδωσε μεγάλη ώθηση και δυναμική στην ενασχόληση μου με τον κινηματογράφο. Οπότε, ξέρω καλά πόση σημασία έχει όταν νέοι σπουδαστές σκηνοθεσίας, έχουν την ευκαιρία να προβληθεί η δουλειά τους σε ένα σημαντικό φεστιβάλ. Είναι το επόμενο βήμα, ακόμα κι αν δεν διακριθούν, ώστε να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται σημαντικό τμήμα της κινηματογραφικής βιομηχανίας στις μέρες μας.

Από την άλλη οραματίζομαι τον διεθνή χαρακτήρα αυτού του τμήματος, γιατί, έχοντας αποκομίσει εμπειρία με τις επόμενες μικρού μήκους μου σε διεθνή φεστιβάλ ανάλογου τύπου, αντιλαμβάνομαι ετεροχρονισμένα, πόσο λίγο ήξερα να προωθήσω την “Προσευχή” σ’ ένα διεθνές στερέωμα, εξαιρετικά ανταγωνιστικό μεν, αλλά και φιλόξενο σε νέες καλλιτεχνικές φωνές με περιεχόμενο. Αυτές οι σκέψεις θα είναι οδηγός μου, με όραμα ένα σύγχρονο, καλλιτεχνικά ανταγωνιστικό και εκπαιδευτικά χρήσιμο Διεθνές Τμήμα Σπουδαστικών Ταινιών. Ένα τμήμα που θα βοηθάει τους σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με τη ζωή μετά τη σχολή σκηνοθεσίας αλλά ταυτόχρονα θα αναδεικνύει το ασχημάτιστο ακόμα, καλλιτεχνικό τους όραμα, με την φρεσκάδα που αυτό φέρει».

Ο Νεοφώτιστος κάνει αυτήν την κίνηση έπειτα από μια χρονιά που τον είδε να αποσπά τρία βραβεία στο φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν με την ταινία «Λεωφόρος Πατησίων», η οποία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας, ενώ έπειτα η επόμενη μικρού μήκους του «ROUTE-3» συμμετείχε στο φεστιβάλ του Τορόντο. Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε στάδιο χρηματοδότησης του μεγάλου μήκους ντεμπούτου του με τίτλο «Ο Πέτρος και ο Λύκος», ενώ παράλληλα αναπτύσσει το σενάριο μιας ακόμα ταινίας, το «Wild Boars».

Η δημιουργία του Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος και η επιλογή του Νεοφώτιστου είναι μία από τις πρωτοβουλίες του Γιάννη Σακαριδη, του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ της Δράμας, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του θεσμού μόλις τον Απρίλιο και σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία. Ευχόμαστε και στους δύο καλή επιτυχία!

Σχετικά Θέματα