Κριτική

Ο Πράσινος Ιππότης

Από -

Ένα χρόνο μετά τη νικηφόρα μονομαχία του με τον Πράσινο Ιππότη, ο νεαρός Γκάουεν, ανιψιός του βασιλιά, πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή του και να ξεκινήσει ένα ταξίδι γεμάτο επικίνδυνες δοκιμασίες για να τον αντιμετωπίσει ξανά. Ένας από τους μύθους των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης ζωντανεύει σαν εναλλακτική μεσαιωνική περιπέτεια φαντασίας. Μια τολμηρά σινεφίλ ιδέα με ονειρική ατμόσφαιρα, γεμάτη υπαρξιακά ερωτήματα και έντονα ψυχαναλυτικό περιεχόμενο.

A man’s gotta do what a man’s gotta do. Μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο 40χρονος Ντέιβιντ Λόουερι αφηγείται ιστορίες αντρών που πρέπει να κάνουν το σωστό. Από τους παρανόμους Φόρεστ Τάκερ («Ο Κύριος & το Όπλο») και Μπομπ Μαλντούν («Μείνε Δίπλα μου») μέχρι το… φάντασμα του Σι («A Ghost Story»), οι κινηματογραφικοί ήρωές του αγωνίζονται να κρατήσουν το λόγο τους μέσα σε έναν κόσμο με διαφορετικές αξίες, πρόθυμοι στο τέλος της διαδρομής να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα.

Ό,τι ακριβώς καλείται να κάνει και ο νεαρός Γκάουεν, ανιψιός ενός πανίσχυρου βασιλιά, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει κι αυτός μια μέρα ένδοξος ιππότης της αυλής. Έτσι, όταν την ημέρα των Χριστουγέννων ο τρομακτικός και πανίσχυρος Πράσινος Ιππότης εισβάλλει απρόσκλητος στη βασιλική γιορτή και προκαλεί τους παρισταμένους, μόνον ο απερίσκεπτος Γκάουεν δέχεται να τον αντιμετωπίσει. Η απρόσμενη νίκη του, όμως, έρχεται μαζί με μια πικρή υπόσχεση. Ένα χρόνο μετά πρέπει να ξανασυναντήσει στο βορρά τον Πράσινο Ιππότη, ο οποίος αποχωρεί… ξαναβάζοντας το κομμένο κεφάλι του στη θέση του, και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα το ίδιο χτύπημα από εκείνον. Η δόξα της ιπποσύνης έχει λοιπόν το δικό της, υψηλό κόστος, και λίγο πριν τα επόμενα Χριστούγεννα, ο Γκάουεν ξεκινά με βαριά καρδιά ένα ταξίδι επικίνδυνων δοκιμασιών για να συναντήσει το πεπρωμένο του.

banner

Βασισμένη στο ποίημα του 14ου αιώνα «Sir Gawain and the Green Knight» και μια από τις γνωστότερες ιστορίες της μυθολογίας των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης, η μεσαιωνική φαντασία του Λόουερι είναι περισσότερο μυστικιστική περιπλάνηση μύησης παρά θεαματική περιπέτεια εποχής. Στημένη αρχικά σαν θεατρική παράσταση (η σεκάνς της χριστουγεννιάτικής συγκέντρωσης και της μονομαχίας), μετατρέπεται πρώτα σε ρεαλιστικό οδοιπορικό στην άγρια, αφιλόξενη βρετανική εξοχή και σταδιακά σε ζωντανό εφιάλτη ενηλικίωσης, γεμάτο ψυχαναλυτικές αναφορές.

Οι δοκιμασίες του Γκάουεν, οι οποίες από μια στιγμή και μετά δεν ξέρουμε αν εξελίσσονται αληθινά ή μέσα στο μυαλό του (θυμηθείτε το κυκλικό πλάνο όταν είναι δεμένος στο δέντρο), τον φέρνουν αντιμέτωπο με τις έννοιες του ανδρισμού, της ερωτικής επιθυμίας, της ηθικής υποχρέωσης και της κοινωνικής καταξίωσης. Συγχέοντας μέσα σε μια απειλητικά ονειρική ατμόσφαιρα πραγματικότητα και φαντασία, ο Λόουερι τις δένει κόμπο, σε ένα ποιητικό κείμενο ανεξάντλητων συνεκδοχών κι αλληγοριών (θρησκεία και παγανισμός, μαγεία και ορθολογισμός, ανάγκη, επιθυμία και φαντασίωση, οι πολλαπλές αναφορές στο πράσινο χρώμα), προτείνοντας μια κινηματογραφική προσέγγιση –τολμηρή, ανατρεπτική και αντιεμπορικά σινεφίλ– των ηρωικών θρύλων της βορειοευρωπαϊκής παράδοσης, εντελώς διαφορετική από κάθε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, ακόμα κι από το αριστουργηματικό «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν.

Ιρλανδία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2021. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: TANWEER.