Κριτική

Ο Νονός

Από -

Ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, κορυφαίο δείγμα της αφηγηματικής δύναμης του αμερικανικού σινεμά.

Διηγούμενο την ιστορία των Κορλεόνε, μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη, ο «Νονός» είναι μια μεγαλοπρεπής τοιχογραφία εποχής που εκμοντερνίζει την παράδοση των γκανγκστερικών ταινιών της δεκαετίας του ’40. Παράλληλα, είναι μια αλληγορία πάνω στη σύγχρονη Αμερική (του Νίξον), μια βαθιά μελέτη της ακαταμάχητης γοητείας της εξουσίας, ένας στοχασμός πάνω στην κρίση των αξιών, μια τραγωδία των καιρών μας γεννημένη τη στιγμή που ένας κόσμος χάνεται κι ένας καινούργιος αναδύεται δυναμικά. Τέλος, είναι η ιστορία του εγκλωβισμού ενός «αθώου με βρόμικα χέρια» στους μηχανισμούς που τον έφεραν ως την κορυφή του κόσμου, κρατώντας τον για πάντα θύτη και θύμα, αυτοκράτορα και σκλάβο.

Μυθική στιγμή του αμερικανικού σινεμά και κορυφαίο δείγμα της ασύγκριτης αφηγηματικής του δύναμης, ο «Νονός» έμελλε να είναι και ο προσωπικός θρίαμβος του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ενός νεαρού σκηνοθέτη που επέβαλε το δικό του όραμα στην αρτηριοσκληρωτική μέχρι τότε βιομηχανία του θεάματος. Η τεράστια επιτυχία του έγινε η αφορμή για μια γερή ανανέωση των ιδεών, των ανθρώπων και των συνθηκών δουλειάς για τους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ, το οποίο πέρασε οριστικά στη μοντέρνα, φιλελεύθερη και ευέλικτη εποχή του.

ΗΠΑ. 1972. Διάρκεια: 175΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης