Κριτική

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

Από -

Ένα εξομολογητικό χρονικό όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο μειλίχιος, γοητευτικά απλός λόγος της σοφής λογοτέχνιδας.

Στα 92 της χρόνια η συγγραφέας του «Μεγάλου περίπατου του Πέτρου» και άλλων ευπώλητων βιβλίων κυρίως παιδικής λογοτεχνίας, με έντονες ιστορικές αναφορές («Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο θείος Πλάτων»), αποφασίζει να διηγηθεί στο φακό της Μαργαρίτας Μαντά («Χρυσόσκονη», «Για Πάντα») την πολυτάραχη ζωή της. Μια ζωή συνδεδεμένη άμεσα με τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας, από την παιδική της ηλικία στη Σάμο, τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, τη γνωριμία της με τη Διδώ Σωτηρίου και με τον άντρα της, τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, τη συμμετοχή της στην ΕΠΟΝ και την εξορία της στη Χίο μέχρι τη δεκαετή παραμονή της στην ΕΣΣΔ, την επιστροφή στην Ελλάδα, τη χούντα του 1967 και την αυτοεξορία της στο Παρίσι, όπως φυσικά και τη σχέση της με τη λογοτεχνία.

Η Μαντά, λιτή και διακριτική, αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μειλίχιο, γοητευτικά απλό λόγο της σοφής συγγραφέως, μιας γυναίκας που υπερασπίζεται χωρίς στόμφο τις αρχές της, σημείο αναφοράς για ένα θολό όσο και κραυγαλέο σήμερα. Την απολαυστική διήγησή της συμπληρώνουν αρχειακό υλικό κι εξομολογήσεις συγγενών και φίλων (Μάνος Ζαχαρίας, Τίτος Πατρίκιος), με κορυφαία αυτή της αδερφής της –μια ανεπανάληπτη φιγούρα– Ελένης Κόκκου.

Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 88΄.

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης