Νέα

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Άρι Άστερ κι η αγάπη τους για το σινεμά (βίντεο)

Το 1990 ο Μάρτιν Σκορσέζε ξεκίνησε μια «σταυροφορία». Μαζί με τους Στίβεν Σπίλμπεργκ, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Στάνλεϊ Κιούμπρικ και Τζορτζ Λούκας μεταξύ άλλων, ίδρυσε το Film Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αποκλειστική αποστολή να σώσει ταινίες που είχαν γυριστεί πριν από τη δεκαετία του ’50.

Ο λόγος ήταν απλός. Καθώς οι παραπάνω δημιουργοί ήταν πρωτίστως πωρωμένοι σινεφίλ και μετά σκηνοθέτες, συνειδητοποίησαν κάποια στιγμή πως αγαπημένες ταινίες τους ή άλλες που απλώς ήθελαν να δουν, βρίσκονταν σκορπισμένες σε αποθήκες στούντιο υπό άθλιες συνθήκες. Κινδύνευαν έτσι να χαθούν για πάντα, αφού υπήρχαν περιπτώσεις ταινιών των οποίων είχε διασωθεί μονάχα μία κόπια. Τριάντα χρόνια μετά το Film Foundation έχει διασώσει πάνω από 800 ταινίες, με το κανάλι της Criterion -εταιρίας εξίσου παθιασμένης με την προστασία του σινεμά- να τιμά την επέτειο δημοσιεύοντας μια σύντομη συζήτηση του Σκορσέζε με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Άρι Άστερ («Μεσοκαλόκαιρο», «Η Διαδοχή»).

Σε αυτήν ο Σκορσέζε περιγράφει ακριβώς ποιοι ήταν οι «εχθροί» της προσπάθειάς τους. Συγκεκριμένα η φθορά του χρόνου σε διάφορες μορφές, όπως οι ταινίες που υπήρχαν σε πλάκες με βάση το νιτρικό άλας ή σελιλόιντ που είχε οξειδωθεί. Ακόμα, στο σύντομο βίντεο απεικονίζεται η τρομερή δουλειά της αποκατάστασης που έγινε σε αριστουργήματα όπως η «Dolce Vita» (Φεντερίκο Φελίνι, 1960) και το «Ρασομόν» (Ακίρα Κουροσάβα, 1950).

Δείτε το βίντεο εδώ:


Σχετικά Θέματα