Συνέντευξη

Ο Λαμπέρ Γουιλσόν φορά τη στολή του «Ντε Γκωλ»

Από -

Στα παπούτσια ενός από τα σημαντικότερα πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας «μπαίνει» ο διεθνούς φήμης ηθοποιός, ο οποίος ενσαρκώνει τον Γάλλο στρατηγό και πολιτικό Σαρλ Ντε Γκωλ στη βιογραφική ταινία του Γκαμπριέλ Λε Μπομάν που κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Αλήθεια, τι σημαίνει για εσάς ο Σαρλ Ντε Γκωλ;
Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας. Για να σας δώσω να καταλάβετε, σε έναν τοίχο του εξοχικού μου έχω κορνιζάρει μια πρόσκληση που μου έστειλε το 1965 για να παρευρεθώ στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του! Τότε ήμουν οκτώ χρονών κι είχα αναγνωριστεί ως ο καλύτερος μαθητής του δημοτικού μου, γι’ αυτό και είχα λάβει αυτή την πρόσκληση. Έτσι, είχα την ευκαιρία να τον δω από κοντά και να έχω μια αληθινή ανάμνηση με εκείνον. Μάλιστα, θυμάμαι πως ο Ντε Γκωλ αποτέλεσε την πρώτη αφορμή για να έρθω σε αντιπαράθεση με τον πατέρα μου. Γιατί ο μπαμπάς μου (σ.σ.: Τζορτζ Γουίλσον) διετέλεσε επί χρόνια διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, επομένως τον γνώριζε, αφού χρειάστηκε συχνά να συναναστραφούν για μια σειρά από ζητήματα, όπως οι χρηματοδοτήσεις. Έτσι, όταν η πρόσκληση έφτασε στο σπίτι στο όνομά μου και όχι στο δικό του, έμεινε άναυδος! Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να καλέσει κάποιον από τον περίγυρο του Ντε Γκωλ ώστε να παραπονεθεί για το... λάθος που είχε γίνει! Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε μια αντιπαλότητα ανάμεσά μας... Πέρα απ’ αυτό, ομολογώ, δε γνώριζα περισσότερα για τη ζωή του. Μονάχα κάποια παρελκόμενα που είχε μοιραστεί ο πατέρας μου, όπως την πρώτη φορά που γνωρίστηκαν, όταν τον υποχρέωσε να σηκωθεί για να ελέγξει πόσο ψηλός είναι. Εκείνος ήταν σχεδόν δύο μέτρα, έτσι, όταν είδε πως ο μπαμπάς μου ήταν σαφώς κοντύτερος, ομολόγησε με ανακούφιση: «Ω, τι καλά που έχετε αυτό το ύψος!» (γέλια).

Επομένως είχατε μια παραπάνω πρόκληση ως ηθοποιός ώστε να τον ερμηνεύσετε σωστά, αφού τον είχατε συναναστραφεί.
Ξέρετε, εάν η ταινία απαιτούσε να τον υποδυθώ στο σύνολο της ζωής του, θα είχα τρομοκρατηθεί. Επειδή, όμως, αφορά ένα συγκεκριμένο μέρος της και μάλιστα με έναν τρόπο που μου πρόσφερε την ελευθερία να σμιλεύσω το ρόλο, απόλαυσα ιδιαιτέρως τη διαδικασία. Έπειτα, τα ζητήματα που θίγει το σενάριο, δηλαδή όσα συνέβαιναν στην προσωπική του ζωή, είναι τέτοια που είχα την ευχέρεια να ταυτιστώ μαζί τους, να τα αναλογιστώ και να τα ενσωματώσω στην ερμηνεία μου.

banner

Η ελευθερία που περιγράφετε, φαντάζομαι, σας έδωσε την ευκαιρία να αναπαραστήσετε τον Ντε Γκωλ εντάσσοντας κάποια δικά σας χαρακτηριστικά στην περσόνα του;
Έκανα ορισμένες απόπειρες, αλλά υπήρχαν κάποια πράγματα που ήταν δύσκολο να αλλοιωθούν, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τη φωνή του. Είναι τόσο ριζωμένη στη συνείδηση των Γάλλων, ώστε οποιαδήποτε απόπειρα σοβαρής αλλαγής της ήταν αναπόφευκτο να ξενίσει. Έπρεπε, έτσι, να βρεθεί με το σκηνοθέτη μια χρυσή τομή. Επιδίωξα το ηχόχρωμα της χροιάς μου να μη θυμίζει μίμηση αλλά επίκληση στην αληθινή φωνή του Ντε Γκωλ. Κινήθηκα σε αυτήν τη λογική γιατί, ας πούμε, ένας μιμητής μπορεί να κάνει σίγουρα μια πειστικότερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι· γιατί κατά τ’ άλλα δεν μπορεί να εξαπατήσει το θεατή.

Η ταινία αφήνει απ’ έξω την πολιτική καριέρα του Ντε Γκωλ, αλλά προλαβαίνει να υπογραμμίσει την πίστη του στη δημοκρατία. Θεωρείτε πως σήμερα βιώνουμε το αντίθετο, δηλαδή μια συλλήβδην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών από τους πολιτικούς;
Οφείλω να ομολογήσω πως προσωπικά με απασχολεί αρκετά η απορία που θέτετε. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συχνά αναρωτιόμουν πώς θα αντιδρούσε ο Ντε Γκωλ σε διαφορετικά προβλήματα. Πάντως, θεωρώ ότι η ιδιοσυγκρασία του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κόσμος βρισκόταν σε πόλεμο, του επέτρεψαν να αναδειχθεί στο πολιτικό προσκήνιο. Διότι, όπως λέτε, όντας στρατιωτικός ένιωσε την ευθύνη να αναλάβει δράση· πάντα με αίσθημα ανιδιοτελούς πατριωτισμού και την επίγνωση πως λογοδοτεί στο λαό. Δεν παραβλέπω, βέβαια, πως ήταν και εξαιρετικά αυταρχικός.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Σχετικά Θέματα