Κριτική

Ο Γιατρός Έχει Τρεχάματα

Από -

Ο Ελία Βενέτσια είναι ένας Ιταλοεβραίος ψυχαναλυτής που ζει στο διπλανό διαμέρισμα από την εν διαστάσει σύζυγό του. Τίποτα δεν αλλάζει την τακτοποιημένη ρουτίνα του, μέχρι που ο γιατρός τού επιβάλλει να αρχίσει να γυμνάζεται. Η γνωριμία του με την Κλαούντια, μια έξω καρδιά νεαρή personal trainer, θα φέρει τα πάνω κάτω στην άνοστη ζωή του. Screwball κωμωδία με παλιομοδίτικο άρωμα, βασισμένη σε γνώριμα κλισέ κι έναν απολαυστικό Τόνι Σερβίλο.

banner

Περισσότερο από κάθε άλλο κινηματογραφικό είδος, η κωμωδία είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη από μια στερεή σεναριακή βάση. Από τον Μπίλι Γουάιλντερ μέχρι τον Γούντι Άλεν, τα παραδείγματα είναι πολλά, με αυτούς τους δύο εβραϊκής καταγωγής δημιουργούς να έρχονται πρώτοι στο νου όταν μιλάμε για την τρίτη ταινία μυθοπλασίας του Φρανσέσκο Αμάτο, η οποία έχει για πρωταγωνιστή έναν Ιταλοεβραίο ψυχαναλυτή. Ξαπλώνοντας τους ασθενείς του στο ντιβάνι, ο Ελία Βενέτσια έχει μάθει εδώ και δεκαετίες να κάνει τις σωστές ερωτήσεις. Χωρίς να δίνει ο ίδιος (καθαρή) απάντηση, έχει βάλει σε τάξη την καθημερινότητά του, την οποία ζει μέσα στην απόλυτη ρουτίνα.

Όταν όμως διαπιστώνει πως η εν διαστάσει σύζυγός του βγαίνει με κάποιον άντρα και ο γιατρός τού συστήνει επειγόντως γυμναστική, αποφασίζει να αναθεωρήσει κάποια πράγματα και να κάνει ένα ανιχνευτικό πέρασμα από το γυμναστήριο. Εκεί θα γνωρίσει μια νεαρή Σπανιόλα κι έξω καρδιά personal trainer, η οποία θα φέρει τα πάνω κάτω στην άνοστη ζωή του.

Ένας σοβαρός, κουμπωμένος επιστήμονας και μια σέξι, εξωστρεφής γυναίκα που ξέρει να ζει τη στιγμή: θα μπορούσε να είναι ο Κάρι Γκραντ και η Κάθριν Χέμπορν ή ο Τζακ Λέμον και η Σίρλεϊ ΜακΛέιν. Αντ’ αυτών, είναι ένας απολαυστικός Τόνι Σερβίλο­ και μια αεράτη Βερόνικα Ετσεγκούι («Μην Εμπιστεύεσαι Κανέναν») που εκτελούν αβίαστα τη δοκιμασμένη screwball συνταγή, βασισμένη σε γνώριμα κλισέ συμβίωσης αντίθετων χαρακτήρων. Το καλογραμμένο σενάριο, που κάποια στιγμή εκβιάζει μια γκανγκ­στερικού τύπου στροφή της πλοκής, έχει παλιομοδίτικο άρωμα και δεν ξεφεύγει στιγμή από τα τετριμμένα. Κρατάει όμως σωστό αφηγηματικό τέμπο, αφήνει χώρο στους ηθοποιούς και υπηρετεί με συνέπεια τις μετρημένες υποσχέσεις μιας λαϊκής κωμωδίας.

Ιταλία. 2017. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

banner