Φεστιβάλ

Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας και η Χρυσή Άρκτος στις 27ες «Νύχτες Πρεμιέρας»

Από -

«Titane»
«Titane»

Ο καιρός που θα πονοκεφαλιάζουμε πάνω από το πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (22/9-3/10) πλησιάζει, έτσι η διοργάνωση ανακοινώνει τους πρώτους δύο μεγάλους τίτλους του προγράμματος.

Πρόκειται για τις ταινίες που απέσπασαν φέτος τη Χρυσή Άρκτο και το Χρυσό Φοίνικα, το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» του Ρουμάνου Ράντου Ζούντε και το «Titane» της Γαλλίδας Ζουλιά Ντικουρνό («Raw»), αντίστοιχα.

Το φιλμ του Ζούντε αφορά μια δασκάλα η οποία βλέπει την καριέρα της να κινδυνεύει, όταν διαρρέει στο διαδίκτυο ένα ερωτικό βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί. Οι γονείς των μαθητών της απαιτούν την απόλυσή της, όμως εκείνη αρνείται να λυγίσει από την πίεσή τους.

banner

Από την άλλη, για το «Titane», στην ανταπόκρισή του από τις Κάνες ο συντάκτης του «α» Χρήστος Μήτσης έγραφε: «Μετά το σοκ "Benedetta" του Πολ Βερχόφεν ήρθε η σειρά της 38χρονης Γαλλίδας Ζουλιά Ντικουρνό ("Raw") να αναστατώσει τις Κάνες με ένα τολμηρό θεματικά και οπτικά θρίλερ στην παράδοση του Ντέιβιντ Κρόνεννμπεργκ. Το "Titane" της αφορά το απρόσμενο σμίξιμο δυο περιθωριακών χαρακτήρων, μιας χορεύριας – serial killer κι ενός μεσήλικα πυροσβέστη, που καλούνται να διασχίσουν τα όρια του κοινωνικού ρόλου τους, αλλά και του ίδιου του φύλου τους. Επιθετική σκηνοθεσία, στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, μαύρο, σαρκαστικό χιούμορ και άφθονο gore μπαίνουν στο μπλέντερ μιας προκλητικής, όχι απόλυτα πετυχημένης μα αναμφίβολα θαρραλέας παραβολής που χειροκροτήθηκε και γιουχαΐστηκε έντονα, εξασφαλίζοντας άμεσα αδιαφιλονίκητο cult status».

Οι διοργανωτές των 27ων «Νυχτών Πρεμιέρας» φιλοδοξούν πως και φέτος θα καταφέρει το φεστιβάλ να διεξαχθεί δια ζώσης, σε θερινές αλλά και κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, τηρώντας πάντα όλους τους υγειονομικούς ανονισμούς. Επιπλέον, για όσους θεατές αδυνατούν να παραστούν στις προβολές, ένα μέρος του προγράμματος θα υπάρχει στη ψηφιακή πλατφόρμα online.aiff.gr, αποκλειστικά για κατοίκους Ελλάδας.

Σχετικά Θέματα