Κριτική

Ο Δρόμος του Κεραυνού

Από -

«So Mary, climb in / It’s a town full of losers, I’m pulling out of here to win». Το «Thunder road» του Μπρους Σπρίνγκστιν, ένα από τα ρομαντικότερα και πιο καλογραμμένα τραγούδια του, μιλάει για την επιθυμία ενός άντρα να βρει διέξοδο, μαζί με την αγαπημένη του, προς ένα καλύτερο μέλλον, κάτι το οποίο επιζητά απελπισμένα και ο αστυνομικός Τζιμ Αρνόντ. Τον πρωτογνωρίσαμε το 2016 στη μικρού μήκους «Thunder Road» (Μεγάλο Βραβείο του Σάντανς) να χορεύει το ομώνυμο τραγούδι στην κηδεία της μητέρας του, το οποίο ακουγόταν από ένα ροζ παιδικό κασετόφωνο. Δυο χρόνια μετά, η ιστορία του γίνεται μια πρωτότυπη και αλλόκοτη δραματική κομεντί μεγάλου μήκους, η οποία ξεκινά με τον ίδιο περίπου τρόπο, καθώς αυτή τη φορά το χαλασμένο κασετόφωνο δεν μπορεί να παίξει το τραγούδι. Οπότε ο Τζιμ το χορεύει… από μνήμης, φέρνοντας σε (διπλή) αμηχανία όλους τους παρισταμένους στην κηδεία.

Δεύτερη ταινία του 33χρονου Τζιμ Κάμινγκς, το «Thunder Road» είναι το ανατρεπτικό ψυχογράφημα ενός νεαρού, χωρισμένου πατέρα ενός μικρού κοριτσιού ο οποίος «γι’ ασήμαντη αφορμή» φτάνει και ξεπερνά τα όρια της νευρικής κρίσης. Μακριά από τις χολιγουντιανές ευκολίες, αλλά και τα συναισθηματικά τρικ του ανεξάρτητου σινεμά, ο Κάμινγκς (ταυτόχρονα σεναριογράφος, πρωταγωνιστής και μοντέρ) διαλέγει έναν απόλυτα αμερικανικό τρόπο για να μιλήσει για τα αδιέξοδα του σύγχρονου μέσου Αμερικανού.

Με διακριτικό χιούμορ, το οποίο ξεκινά από έντονα ειρωνικούς τόνους και καταλήγει σε τρυφερή ματιά κατανόησης, με επιμονή στις αμήχανες καθημερινές στιγμές, με ειλικρίνεια απέναντι στην αδυναμία του ήρωα να ενσωματωθεί στο περιβάλλον και με μια διεισδυτική, απαλλαγμένη προκατάληψης ματιά στην καθημερινότητα του αμερικανικού νότου, ο «Δρόμος του Κεραυνού» είναι μια μοντέρνα τραγικωμωδία, γεμάτη πικρά γέλια και λυτρωτικά δάκρυα – όπως αυτά του ήρωα στο φινάλε. Ο οποίος μέσα από μια αλλοπρόσαλλη, μα συγκινητική συναισθηματική οδύσσεια καταλαβαίνει τις πραγματικές αξίες της ζωής και μαζί τους στίχους του Σπρίνγκστιν «you ain’t a beauty, but hey, you’re all right».

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.