Κριτική

Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο

Από -

Εθιστικά στιλιζαρισμένο φιλμ νουάρ με εκθαμβωτική ατμόσφαιρα, ένας μελαγχολικός ύμνος στους τραγικούς αντιήρωες και μια υποβλητική ερμηνεία από τον Αλέν Ντελόν στην καλύτερη ταινία του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ.

Μπορεί ο ελληνικός τίτλος αυτής της αριστουργηματικής επανέκδοσης να περιγράφει εύστοχα τον πρωταγωνιστή Αλέν Ντελόν, ο πρωτότυπος όμως («Le Samouraï») συμπυκνώνει την ουσία της καλύτερης ταινίας­ του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ. Ο Γάλλος auteur σπουδαίων φιλμ νουάρ («Bob le Flambeur», «Ο Κόκκινος Κύκλος») εμπνέεται από τους Ιάπωνες πληρωμένους πολεμιστές, οι οποίοι δεν εκτελούσαν απλώς το συμβόλαιό τους, αλλά ζούσαν με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος κι έναν αυστηρό κώδικα τιμής. Την απόλυτη μοναξιά που συνοδεύει αυτόν τον τρόπο ζωής εκφράζει ο Ντελόν με την υποβλητική ερμηνεία και το καθηλωτικό βλέμμα του.

Ο Γάλλος σταρ είναι έναν εκτελεστής επί πληρωμή, τον οποίο προδίδουν οι εργοδότες του και καταστρώνει ένα σχέδιο εκδίκησης υπό αστυνομικό κλοιό. Ο απόμακρος αντιήρωας του Μελβίλ ολοκληρώνει κάθε του κίνηση με στυγερό επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση. Το εθιστικό στιλιζάρισμα και η ευφυώς αμφιταλαντευόμενη ατμόσφαιρα μεταξύ ονείρου και ρεαλισμού κορυφώνονται στη σοκαριστική τελική σεκάνς, όταν ο Ντελόν ολοκληρώνει με επιτυχία το μοναδικό ερμηνευτικό του ρεσιτάλ. Είναι η στιγμή που ένας ασυμβίβαστος κινηματογραφικός χαρακτήρας –με τη βοήθεια του αξεπέραστου Μελβίλ– μετατρέπεται σε διαχρονική ρομαντική φιγούρα του σινεμά.

Γαλλία, Ιταλία. 1967. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: SEVEN FILMS.