Νέα

Ο Βασίλης Μπισμπίκης μεταφέρει στο σινεμά την παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια»

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες και επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, η διασκευή του Βασίλη Μπισμπίκη στο «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ, προετοιμάζεται για την κινηματογραφική μεταφορά της.

banner

Πίσω από την κάμερα θα είναι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Μπισμπίκης, μαζί με τον Δημήτρη Κασαΐτη. Οι δυο τους συνεργάστηκαν πρόσφατα στην «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, όπου ο Κασαΐτης ανέλαβε τη διεύθυνση φωτογραφίας. Στην εκτέλεση της παραγωγής βρίσκεται η ομάδα του Cartel, ενώ τη διανομή των ρόλων κρατούν οι ηθοποιοί της παράστασης Δημήτρης Δρόσος, Μαίρη Μηνά, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρης Αγουρίδας, Αγγελική Πατσέλη, Μάρα Ζαλόνη και Ερατώ Αγγουράκη. Ο στόχος αυτήν τη στιγμή είναι η ταινία να είναι έτοιμη τον επόμενο χειμώνα.

Το πρωτότυπο έργο του Τζον Στάινμπεκ μιλάει για την προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το ρατσισμό αλλά και την αλληλεγγύη, με την πλοκή στη διασκευή του Μπισμπίκη να μεταφέρεται σε μια μάντρα ανακύκλωσης στον Βοτανικό, δίπλα στα hot spots προσφύγων και μεταναστών. Στην κριτική του «α» για την παράσταση γράφαμε: «Ο ακραίος ρεαλισμός που ακολουθείται, το σκηνικό-μη σκηνικό (Αλεξία Θεοδωράκη), η χυδαία αλλά άκρως ευφάνταστη σε σημεία γλώσσα/αργκό, η αποτύπωση καταστάσεων και ανθρώπων που κινούνται μεταξύ λούμπεν προλεταριάτου, νονών της νύχτας και υποκόσμου δεν αποτελούν πρόσχημα εντυπωσιασμού, ούτε απλό σκηνικό εφέ. Η ρεαλιστική συνθήκη –κι εδώ εννοούμε τον ωμό ρεαλισμό που ξεβολεύει κι ενοχλεί, όχι μια δήθεν πιστή αλλά τελικά επιδερμική εικονογράφηση– επιβάλλεται ως η μόνη ικανή να εκφράσει το έργο».

banner

Οι κινηματογραφικές εκδοχές επιτυχημένων θεατρικών παραστάσεων δεν είναι συνηθισμένες αλλά όχι και σπάνιες στο ελληνικό σινεμά. Θυμίζουμε ενδεικτικά τη σχετικά πρόσφατη περίπτωση της ταινίας «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, ο οποίος μετέφερε την ομώνυμη παράσταση του Βασίλη Κατσικονούρη το 2011. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πώς θα μεταμορφωθεί κινηματογραφικά το «Άνθρωποι και Ποντίκια».

Σχετικά Θέματα