Κριτική

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών

Από -

Συνεχίζοντας με πυρετώδεις ρυθμούς να διασκευάζει σε live action ταινίες τα άκρως επιτυχημένα της animation, η Disney αφήνει πίσω της τα «Ντάμπο» και «Αλαντίν» και πιάνει στα χέρια της τον μυθικό «Βασιλιά των Λιονταριών» του 1994. Το εμβληματικό και πλέον αγαπημένο καρτούν της μοντέρνας περιόδου της, ένα υποδειγματικά γραμμένο (από 29 συνολικά, εμφανείς κι αφανείς, σεναριογράφους!) και θεαματικότατα στημένο σινε-παραμύθι που κατέρριψε πολλά εισπρακτικά ρεκόρ, κέρδισε δυο Όσκαρ (μουσικής και τραγουδιού) και μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ, όντας πλέον το εμπορικότερο μιούζικαλ στην ιστορία του.

Ο καινούργιος «Βασιλιάς…» ακολουθεί αρκετά πιστά την πλοκή του πρωτοτύπου, σύμφωνα με την οποία ο μικρός Σίμπα μεγαλώνει ως διάδοχος του πατέρα του Μουφάσα, του σοφού λιονταριού και βασιλιά της ζούγκλας. Αλλά ο αδελφός του Μουφάσα, Σκαρ, έχει άλλα σχέδια για το θρόνο και μαζί με τις ύαινες καταστρώνει ένα μοχθηρό σχέδιο, με τη σεναριακή «περιποίηση» του Τζεφ Νέιθανσον («Πιάσε με αν Μπορείς», «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Εκδίκηση του Σαλαζάρ») να απλώνει τη δράση κατά μισή επιπλέον ώρα και να δίνει έμφαση στην καταστροφική βασιλεία του Σκαρ και την ερήμωση του πάλαι ποτέ πανέμορφου φυσικού τοπίου.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, το χιούμορ, η συγκίνηση, η μουσική του Χανς Ζίμερ και τα τραγούδια των Έλτον Τζον και Τιμ Ράις δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν, μαζί με τα διαχρονικά μηνύματα περί κύκλου της ζωής και τις έμμεσες αναφορές από τον σαιξπηρικό Άμλετ και τον αυταρχισμό της εξουσίας μέχρι την οικολογική συνείδηση και την ανάληψη της προσωπικής/κοινωνικής ευθύνης.

Αυτό που απομένει από τη φιλόδοξη μετατροπή δεν είναι παρά η «ζωντανή» εικόνα, η οποία σε αφήνει άφωνο με την αληθοφάνειά της και την ανθρώπινη συμπεριφορά των ομιλούντων ζώων. Ένα εντυπωσιακό επίτευγμα των ειδικών εφέ και του σκηνοθέτη Τζον Φαβρό, γνώστη της χολιγουντιανής αφηγηματικής συνταγής («Το Ξωτικό των Χριστουγέννων», «Iron Man») και υπεύθυνου για το πρόσφατο, παρόμοιας κατασκευαστικής λογικής «Βιβλίο της Ζούγκλας».

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Σχετικά Θέματα