Κριτική

Ντάμπο

Από -

Τρίτο ιστορικό animation της Disney μετά τα «Σταχτοπούτα» και «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» το οποίο διασκευάζεται ως live action οικογενειακό θέαμα, το «Ντάμπο» ευτύχισε, εκ πρώτης όψεως, να πέσει στα χέρια του σκοτεινού παραμυθά Τιμ Μπάρτον. Ο κόσμος του τελευταίου, άλλωστε, χτίστηκε πάνω στην κινηματογραφική κληρονομιά της εταιρείας του θείου Γουόλτ, με την ιστορία του ιπτάμενου ελέφαντα να αποτελεί μια από τις πλέον σουρεαλιστικές, συγκινητικές, ονειρικά σκοτεινές, βαθιά ψυχαναλυτικές και φυσικά απόλυτα διασκεδαστικές στιγμές της ιστορίας της.

Πολύ απλό ως πλοκή, το κινούμενο σκίτσο του 1941 διασκευάζεται σεναριακά με μεγάλη ελευθερία, «εξανθρωπίζοντας» την πρωταγωνιστική σχέση του Ντάμπο με τον ποντικό Τίμοθι (ο οποίος εδώ έχει βωβό cameo). Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στα 1919 και ο πρώην ακροβάτης Χολτ επιστρέφει στην πατρίδα από τον πόλεμο με ένα χέρι λιγότερο. Η γυναίκα του έχει πεθάνει και το περιοδεύον τσίρκο που δούλευε είναι οικονομικά στριμωγμένο, ενώ ο ίδιος δυσκολεύεται να έρθει κοντά με τα δυο μικρά παιδιά του. Ένας νεογέννητος ελέφαντας με μακριά αφτιά, όμως, θα τ’ αλλάξει όλα, καθώς όταν αρχίσει να πετάει θα εξελιχτεί από περίγελος των πάντων σε διάσημη ατραξιόν. Η επιτυχία του θα αναγκάσει ένα μεγιστάνα του θεάματος να εξαγοράσει το τσίρκο, αλλά γρήγορα θα αποδειχτεί πως οι προθέσεις του μόνον αγαθές δεν είναι.

Με διαρκείς αναφορές στην πρωτότυπη ταινία, όπως αυτή της σεκάνς των ροζ ελεφάντων, ο Μπάρτον αφηγείται με χάρη μια ακόμα ιστορία διαφορετικότητας, η οποία βρίσκει δικαίωση μέσα από τη δημιουργία μιας αυτοσχέδιας οικογένειας αποκλήρων. Ο συνδυασμός συγκίνησης, φαντασμαγορίας και αλληγορικού δράματος υπακούει απόλυτα στη δοκιμασμένη ντισνεϊκή feelgood συνταγή, η οποία τελικά καταπίνει τις σκοτεινές πινελιές του συμβιβασμένου Τιμ Μπάρτον. Άκρως ενδιαφέρουσα παραμένει πάντως η… σχιζοφρενική καταγγελία της ταινίας ενάντια στη μονοπωλιακή τακτική των μεγαλοκαρχαριών του θεάματος, οι οποίοι εξαγοράζουν κάθε διαφορετική, ενδιαφέρουσα «φωνή», θέλοντας να ενσωματώσουν τα πάντα σε ένα γιγαντιαίο theme park, πρόγονο της Disneyland(!).

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

banner

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά

Σχετικά Θέματα