Κριτική

Νορβηγία

Από -

Ο βρικόλακας Ζανό φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα του 1984, όπου στην ντίσκο Ζαρντόζ θα συναντήσει μια γοητευτική πόρνη κι έναν Νορβηγό ντίλερ. Μαζί τους θα αναλάβει μια ύποπτη δουλειά, η οποία θα τον οδηγήσει στα έγκατα της Πάρνηθας και στην αποκάλυψη ενός επικίνδυνου μυστικού. Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κιν/φου στη Θεσσαλονίκη για μια μεταμοντέρνα, σατιρική αλλά και σοβαροφανώς αλληγορική διασκευή του βαμπιρικού μύθου.

Λάτρης των ’80s και της ποπ κουλτούρας, ο μικρομηκάς Γιάννης Βεσλεμές­ (ως Felizol έχει υπογράψει τα σάουντρακ των «Ιστορία 52» και «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») έχει να μας αφηγηθεί μια μεταμοντέρνα βαμπιρική ιστορία. Αυτήν του βρικόλακα Ζανό, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα του 1984 και συναντά στην ντίσκο «Ζαρντόζ» μια πόρνη κι έναν Νορβηγό ντίλερ. Αναλαμβάνοντας μια ύποπτη δουλειά, θα οδηγηθούν μαζί στην Πάρνηθα και στην αποκάλυψη ενός επικίνδυνου μυστικού.
Ο Βεσλεμές διαθέτει πρωτότυπες ιδέες κι ένα καλοδεχούμενο κινηματογραφικό θράσος διασταυρώνοντας τις βιντεοταινίες του Μάρκου Λεζέ (και τον ίδιο) με cool νικολαϊδικές ατάκες, τις b movie αναφορές με την πασοκική Ελλάδα του ’80 και μια ρετρό νοσταλγία με μια μετα-πανκ αισθητική. Η απενοχοποιημένη ματιά του σε ένα ετερόκλητο υλικό είναι διασκεδαστική και βαθιά ρομαντική, ο δυνατότερος σύμμαχός του όμως, η παιχνιδιάρικη ελαφρότητα, ξεχνιέται στην υπόγεια ντισκοτέκ, καθώς η ταινία παίρνει τα βουνά και χάνει το αφηγηματικό της τέμπο. Κατόπιν χώνεται βαθιά στη γη και μετατρέπεται σε άτσαλη πολιτικοκοινωνική παραβολή πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, κερδίζοντας το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 74΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Σχετικά Θέματα