Κριτική

Νήμα

Από -

Ένα «ψυχαναλυτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας», σύμφωνα με τον δημιουργό του, τολμηρό μα εσωστρεφή και υπερβολικά αλληγορικό πειραματιστή της κινηματογραφικής αφήγησης. Βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου (συνολικά από τις δέκα υποψηφιότητες) για την ερμηνεία της Σοφίας Κόκκαλη.

Δημιουργός που δεν συμβιβάζεται με τις παραδοσιακές, τακτοποιημένες φόρμες κινηματογραφικής αφήγησης, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης ή The Boy, το ψευδώνυμο με το οποίο κάνει επιτυχημένη μουσική καριέρα­, συνεχίζει από το αυτοαναφορικό «Higuita» (2012), επιμένοντας σε ένα σινεμά που τολμά να προκαλέσει και να ξεβολέψει τον –αυστηρά σινεφίλ– θεατή, καθώς μιλάει στις αισθήσεις και όχι στην εφησυχασμένη λογική του. Χωρίς γραμμική χρονική εξέλιξη, το σενάριο του «Νήματος» αφορά τη Νίκη, μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στον πολιτικό αγώνα. Ο γιος της Λευτέρης νιώ­θει παραμελημένος επειδή εκείνη είχε λάθος προτεραιότητες.

Αντιμέτωποι η μία με το παρελθόν και ο άλλος με το μέλλον, είναι έτοιμοι να κόψουν το νήμα που τους κρατά δεμένους μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα «ψυχαναλυτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας», σύμφωνα με τον δημιουργό, σκληρό και ειλικρινές, με άμεσες αναφορές στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία αλλά και σε εκείνη του σκηνοθέτη. Εσωστρεφές και υπερβολικά αλληγορικό ταυτόχρονα, είναι στιγμές που σοκάρει, σαν μια σπαρακτική κραυγή, και άλλες που φαντάζει σχηματικό κι επαναλαμβανόμενο. Βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου (συνολικά από τις δέκα υποψηφιότητες) για την παθιασμένη ερμηνεία της Σοφίας­ Κόκκαλη.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Σχετικά Θέματα