Κριτική

Μπλε Βελούδο

Από -

Έχοντας δοκιμαστεί στο πειραματικό σινεμά («Eraserhead») αλλά και στην ταινία εποχής («Ο Άνθρωπος Ελέφαντας») και στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας («Dune»), ο 40χρονος Ντέιβιντ Λιντς νιώθει πλέον ώριμος να μας συστήσει το προσωπικό κινηματογραφικό σύμπαν του. Αυτό το οποίο θα κατοχυρωθεί κατόπιν ως «λιντσικός εφιάλτης» –και το «Eraserhead» έχει απλώς υπαινιχθεί κάποια από τα μοτίβα του– ξεκινάει λοιπόν εδώ, όταν ο νεαρός Τζέφρι Μπόμοντ ανακαλύπτει σε ένα χωράφι ένα κομμένο ανθρώπινο αφτί. Ο αστυνόμος του ειδυλλιακού Λάμπερτον τον συμβουλεύει να μην αναφέρει σε κανέναν το γεγονός, αλλά η κόρη του πληροφορεί τον Τζέφρι πως η υπόθεση συνδέεται με τη γοητευτική τραγουδίστρια Ντόροθι Βάλενς. Εκείνος θα τη γνωρίσει και θα επιχειρήσει να μπει κρυφά στο σπίτι της, για να εμπλακεί σε ένα σαδομαζοχιστικό ερωτικό παιχνίδι και να συναντήσει τους παρανοϊκούς γκάνγκστερ που έχουν απαγάγει το σύζυγο και το παιδί της.

Το φιλμ νουάρ συναντά τον Λουίς Μπουνιουέλ, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και την (καλά κρυμμένη) παράνοια της αμερικανικής καθημερινότητας των προαστίων σε μια τολμηρή ιστορία ενηλικίωσης γεμάτη σινεφίλ αναφορές! Ευφυής και θαρραλέος, ο Λιντς δεν φοβάται να πατήσει στην παράδοση του γκανγκστερικού θρίλερ, να βυθίσει την πλοκή του σε μια σκοτεινά ονειρική ατμόσφαιρα και να φέρει στην επιφάνεια όλες τις ψυχαναλυτικές και κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους του. Με μια αφοπλιστική κίνηση, αυτή του ζουμ της κάμερας μέσα στο κομμένο αφτί, το αμερικανικό όνειρο μετατρέπεται αυθωρεί σε αμερικανικό εφιάλτη, τον οποίο πρέπει κάποιος να ζήσει μέχρι το τέλος, μέχρι το «αμαρτωλό» σεξ και τον «λυτρωτικό» φόνο, για να ξυπνήσει στην ευτυχισμένη(;) ενηλικίωση. Μέσα του δεν υπάρχει καλό και κακό, φυσιολογικό και ανώμαλο, οικείο και παράξενο, με την έντονη αίσθηση μιας βαθιάς, υπαρξιακής απειλής να καραδοκεί σε κάθε γωνία (του κάδρου).

Σημειολογικός θησαυρός και στιλίστικο μάθημα σκηνοθεσίας, το «Μπλε Βελούδο» είναι μια ακατάτακτη, καινοφανής καλλιτεχνική εμπειρία, μετά από την οποία τα κινηματογραφικά όνειρα δεν θα ήταν ποτέ ξανά τα ίδια.
ΗΠΑ. 1986. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

banner

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά