Κριτική

Mortal Engines

Από -

Αφού ολοκλήρωσε την τριλογία του «Χόμπιτ», ο Πίτερ Τζάκσον επέστρεψε στο σχέδιο που άρχισε να τον απασχολεί μετά τα «Παραδεισένια Οστά», σχεδόν πριν από μία δεκαετία. Τη μεταφορά στην οθόνη του τετράτομου λογοτεχνικού μπεστ σέλερ του Βρετανού Φίλιπ Ριβ «Mortal engines», μιας νεανικής steampunk φαντασίας, στην οποία φουτουριστικοί κόσμοι συναντούν τη βιομηχανική αισθητική του 19ου αιώνα.

Κρατώντας λοιπόν τον ρόλο σεναριογράφου και παραγωγού (μαζί με τις μόνιμες συνεργάτιδές του Φιλίπα Μπόγενς και Φραν Γουόλς), ο 57χρονος Νεοζηλανδός αγκαζάρει τον storyboard artist του Κρίστιαν Ρίβερς για σκηνοθέτη και μας μεταφέρει σε έναν οικολογικά και τεχνολογικά κατεστραμμένο μελλοντικό κόσμο, όπου οι επιζήσαντες ζουν σε κινούμενες πόλεις-γιγάντιες μηχανές. Ανάμεσά τους μια νεαρή κοπέλα που ζητά εκδίκηση, ένας μαθητευόμενος ιστορικός και μια επικηρυγμένη από τις αρχές, οι οποίοι θα ηγηθούν μιας επανάστασης ενάντια στην αυταρχική εξουσία του πολεμοχαρούς Λονδίνου.

Λάτρης των παραμυθένιων κόσμων και των εξωτικών κατορθωμάτων, ο Τζάκσον γοητεύεται από μια αντικαπιταλιστική αλληγορία, την οποία δεν φοβάται να συνδέσει με το Brexit και την επεκτατική τάση της αγγλόφωνης Δύσης προς ανατολάς. Σαφής όσο και ναΐφ αναφορά, η οποία μάλλον αδυνατίζει πολιτικά από την καρικατουρίστικη φιγούρα του Ταντέους Βαλεντάιν (Χιούγκο Γουίβινγκ) ως κακιασμένου ιμπεριαλιστή και από την αδυναμία της βαρυφορτωμένης ιστορίας να αποκολληθεί από τα κλισέ των εφηβικών περιπετειών φαντασίας.

Έτσι γραφικοί χαρακτήρες, εύκολες ανατροπές και καταιγισμός αφελειών προσγειώνουν ανώμαλα στην κοινοτοπία ένα χαριτωμένα φαντασμαγορικό θέαμα με ενδιαφέρουσα αισθητική, αλλά παντελώς αλλοπρόσαλλη πλοκή. Μάταια ο Τζάκσον αγωνίζεται να την εμπλουτίσει με ταξικούς διαχωρισμούς, οικολογικές ανησυχίες και αντιεξουσιαστικό λόγο, κρατώντας στο τέλος όρθια μόνο το καθησυχαστικό χάπι εντ και το γλυκερό ρομάντζο.

ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία. 2018. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: TULIP ENT.