Κριτική

Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

Από -

Ανατροπές, καταιγιστική βία, απροσδόκητο χιούμορ κι επική μουσική σε ένα από τα πιο εκκεντρικά σπαγγέτι γουέστερν των ’70s. Το μπαρουτοκαπνισμένο είδος, που γνώριζε ήδη από την προηγούμενη δεκαετία τρομερή άνθηση χάρη στον μαέστρο Σέρτζιο Λεόνε («Για μια Χούφτα Δολάρια», «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος») κι έφτασε να μετράει πάνω από 600 ταινίες σε ευρωπαϊκό έδαφος, εδώ μεταλλάσσεται: πάνω στην κλασική αφηγηματική δομή του γουέστερν, δηλαδή με μια τριάδα ηρώων που χωρίζουν εξαιτίας μιας προδοσίας πριν από την τελική αναμέτρηση, εισέρχονται πολιτισμικά στοιχεία από την Άπω Ανατολή με φόντο την Άγρια Δύση.

Κλειδί της υπόθεσης ο Τοσίρο Μιφούνε, εμβληματικός πρωταγωνιστής των ταινιών του πνευματικού πατέρα των σπαγγέτι γουέστερν Ακίρα Κουροσάβα, στον ρόλο ενός σαμουράι. Αποστολή του να προφυλάξει τον Ιάπωνα πρέσβη που ταξιδεύει με τρένο στις ΗΠΑ με σκοπό να δώσει δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο ένα πολύτιμο χρυσό σπαθί. Η διαδρομή διακόπτεται απότομα όταν ο σκληροτράχηλος Τσαρλς Μπρόνσον και ο Γάλλος γόης Αλέν Ντελόν επιτίθενται στο τρένο και κλέβουν το σπαθί. Ο σαμουράι έχει μόλις μία εβδομάδα για να τους εντοπίσει, διαφορετικά θα αυτοκτονήσει κάνοντας χαρακίρι.

Χάρη στον έμπειρο Τέρενς Γιανγκ, σκηνοθέτη των πρώτων τριών τζεϊμσμποντικών ταινιών, οι σεκάνς της δράσης είναι καταιγιστικές, ενώ δημιουργείται ήδη από το πρώτο λεπτό μια πειστική ατμόσφαιρα φτιαγμένη από καυτό μολύβι και σκόνη. Η παρουσία των Μπρόνσον και Μιφούνε δε, του Αμερικανού action hero εναντίον του λιγομίλητου πνευματικού μαχητή, αποτελεί ένα ιδιότυπο γιν-γιανγκ. Από τη μία υπάρχει ο αμοραλιστής παράνομος που υπακούει μόνο στον εγωισμό του και από την άλλη ένας ήρωας με έναν απαράβατο κώδικα τιμής, για τον οποίο είναι πρόθυμος να θυσιαστεί. Οι συμβολικές διαστάσεις των χαρακτήρων, βέβαια, σταδιακά υποβαθμίζονται από τη χαλαρή διάθεση που διατρέχει την ταινία, χαρίζοντας έτσι απλόχερα κοφτερές ατάκες και σκηνές συνειδητής (;) υπερβολής.

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. 1971. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.