Κριτική

Mimosas

Από -

Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής των Κανών για ένα μυστικιστικό road movie που συνδυάζει το γουέστερν, το Σουφισμό τον Αμπάς Κιαροστάμι και τον Ντέιβιντ Λιντς.

Όλα ξεκινούν ως ένα ρεαλιστικό, φεστιβαλικής κοπής εξωτικό δράμα όπου ένα καραβάνι συνοδεύει έναν ετοιμοθάνατο σεΐχη μέσα από τα δύσβατα βουνά του Μαρόκου. Εκείνος θέλει να ταφεί δίπλα στους αγαπημένους του, αλλά όταν η διαδρομή αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη κι εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν. Ο Αχμέντ και ο Σαΐντ, δύο κλέφτες που ταξιδεύουν μαζί τους, ισχυρίζονται πως ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν αυτοί τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Παράλληλα με την ιστορία τους, ωστόσο, παρακολουθούμε κι εκείνη του Σακίμπ, ενός άντρα που αφηγείται ιστορίες για την αρχή του κόσμου και τον Διάβολο, ξεκινώντας κατόπιν μια μυστηριώδη πορεία προς τα βουνά, διότι «έχει επιλεγεί» να βοηθήσει έναν άντρα με το όνομα «Αχμέντ».

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο παράξενα όταν αυτές οι δύο πλοκές συναντηθούν σε ένα (κινηματογραφικό) σύμπαν, που πατάει με το ένα πόδι στον ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό και με το άλλο στη μυστικιστική φαντασία. Ο γεννημένος στη Γαλλία Ισπανός Όλιβερ Λαξ, ο οποίος κέρδισε με το «Mimosas» το βραβείο καλύτερης ταινίας στην Εβδομάδα Κριτικής των Κανών, ακολουθεί μια εντελώς «τεθλασμένη» διηγηματική γραμμή, όπου οι νυχτερινές εικόνες του μαροκινού τοπίου, οι ανθρώπινες σκιές, οι απόκοσμοι ήχοι και μια αδιόρατα απειλητική αίσθηση έχουν μεγαλύτερη δραματική σημασία από οποιαδήποτε ορθολογική κι εξηγήσιμη πλοκή. Λες και ο Αμπάς Κιαροστάμι συνάντησε τον Ντέιβιντ Λιντς σε ένα θρησκευτικό γουέστερν κι ένα ταξίδι διπλής «κατεύθυνσης» στη βορειοαφρικανική έρημο: εξωτερικό, όπου η φυσική προσπάθεια των ηρώων θα τους οδηγήσει στο τέλος μιας συναρπαστικής διαδρομής, κι εσωτερικό, όπου η μεταφυσική αναζήτησή τους θα περάσει μέσα από υπαρξιακά ερωτήματα και πολιτισμικούς μύθους.

Μαρόκο, Ισπανία. 2016. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

banner