Νέα

«Μικρή Ελλάδα»: Η νέα φιλμική πρόταση του Κώστα Γάκη

Από -

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός και ντοκιμαντερίστας Κώστας Γάκης δεν σταματά να σκέφτεται και να πράττει. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, μπροστά στο σάστισμα τους αναγκαστικού εγκλεισμού και μοιραία του κοινωνικού αποκλεισμού δεν έμεινε άπραγος. Ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα διαδικτυακό σεμινάριο – γέφυρα για να διαμορφωθεί σε video project μετά τη λήξη του. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το γενικό τίτλο «Μια μικρή Ελλάδα» και στόχος του ήταν το μάθημα, με την βοήθεια του διαδικτύου, να αποτελέσει «σημείο συνάντησης πολλών διαφορετικών περιοχών του Ελλαδικού χώρου συμπεριλαμβανομένης της ομογένειας».
Κάπως έτσι, με βασικό άξονα την αφήγηση ο Κώστας Γάκης (σκηνοθεσία, σύλληψη, μουσική, αφήγηση) με σταθερή συνοδοιπόρο και συνδημιουργό τη Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου (συνεργασία στη σκηνοθεσία – μοντάζ), δημιούργησε ένα σπονδυλωτό φιλμ με ιστορίες από όλο τον ελλαδικό χώρο, με έντονο το ντοκυμαντερίστικο στοιχείο.

Η «Μικρή Ελλάδα» αποτελεί μια νέα φιλμική πρόταση του σκηνοθέτη Κώστα Γάκη η οποία ως format φέρει τον τίτλο «Ταινία-Γέφυρα». ««Ταινία-Γέφυρα» σημαίνει ότι μέσα από τη διαδικασία των γυρισμάτων γεφυρώθηκαν άνθρωποι που τους χώριζαν τεράστιες αποστάσεις. Σε συνδυασμό με την αίσθηση εγκλεισμού και απομόνωσης που βίωνε η ομάδα κατά την εποχή του γυρίσματος, η ταινία δημιούργησε πράγματι έναν «κοινό χώρο», μια γέφυρα συνάντησης, και έρχεται τώρα να λειτουργήσει σαν μαγική νησίδα συνεύρεσης, ελπίδας και ανακούφισης και για το κοινό».

banner

Αποστολή της Τέχνης είναι να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν πιο κοντά. Είναι συγκινητικό λοιπόν, να μοιράζονται οι άνθρωποι ιστορίες, μαρτυρίες, αφηγήσεις και ποιήματα ανατρέχοντας ο καθένας στο δικό του απόθεμα μνήμης. Οι ιστορίες που επιλέχθηκαν για να αποτελέσουν το υλικό της ταινίας «μιλούν για  την κατανόηση της διαφορετικότητας μέσα στην κάθε κοινότητα, για την αξία της μνήμης καθώς και για μια τρυφερή επανοικειοποίηση της ελληνικότητας». Παίζουν: Αναστασία Αμπατζόγλου, Σοφία Ανδριτσοπούλου, Χριστίνα Βεριβάκη, Σωσσάνα Βερτσώνη, Χριστίνα Βράκα, Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Φωτεινή Καπνισάκη, Πάνος Νιάγκος, Σοφία Παγώνη, Χριστίνα Πολίτου, Νατάσα Σμυρνιώτη, Βασιλεία Τερζάκη. Επιμέλεια Μοντάζ : Άρης Αγγέλου. Μετάφραση Κειμένων : Αναστασία Αμπατζόγλου, Βασιλεία Τερζάκη. Υπότιτλοι : Αναστασία Αμπατζόγλου. Κρατήσεις / Online streaming (15/05-30/06)  εδώ Εισιτήρια: € 5.