Κριτική

Μικρά Αθώα Ψέματα 2

Από -

Εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία της δραμεντί «Μικρά Αθώα Ψέματα», το αναπάντεχο εμπορικό χιτ που συγκέντρωσε περισσότερους από 5 εκατομμύρια θεατές στις γαλλικές αίθουσες, ο γνωστός σταρ και εμπνευστής της ταινίας Γκιγιόμ Κανέ («Μεγάλωσε αν Τολμάς») αποφασίζει να επανενώσει το πρωτοκλασάτο cast του για ένα δεύτερο κεφάλαιο εξομολογήσεων και ρομαντικών μπερδεμάτων μεταξύ φίλων.

Έτσι λοιπόν οι Μαριόν Κοτιγιάρ, Λοράν Λατίφ, Ζιλ Λελούς και Μπενουά Μαζιμέλ ξαναβρίσκονται στο εξοχικό του Φρανσουά Κλιζέ για ολιγοήμερες διακοπές, αυτήν τη φορά όμως για να τον παρηγορήσουν καθώς βασανίζεται από κατάθλιψη. Ο λόγος δεν είναι ο κίνδυνος της απώλειας ενός καλού φίλου, όπως συνέβη με το χαρακτήρα του Ζαν Ντιζαρντέν στην πρώτη ταινία, αλλά το προσωπικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται καθώς έχει χάσει την περιουσία του τη στιγμή που παίρνει διαζύγιο από τη γυναίκα του.

banner

Ευθύς εξαρχής το σίκουελ του Κανέ προδίδεται από την εμφανή έλλειψη φρέσκων ιδεών που θα έδιναν ζωντάνια στο σενάριο, αλλά και από την απουσία πειστικής εξήγησης για το λόγο αυτής της επανένωσης. Διότι εάν στην προηγούμενη ταινία βρισκόταν στο φόντο το υπαρξιακό άγχος ως παράγοντας που συμφιλιώνει μια παρέα, εδώ παρακολουθούμε μια πλοκή μετέωρη, όπου αναλύονται ενδελεχώς οι ανούσιοι προβληματισμοί χαρακτήρων με ελάχιστο ενδιαφέρον, οι οποίοι αρνούνται να αντιληφθούν τον κόσμο πέρα από τους εαυτούς τους. Όπως επίσης δε γίνεται καμία προσπάθεια από τον Κανέ είτε να σκαρφιστεί κάτι αξιοσημείωτο σκηνοθετικά, ώστε να αποκτήσει ταυτότητα η ταινία, είτε να εκφράσει ένα ουσιαστικό σχόλιο στα όσα ζητήματα θίγονται.

Ακόμη οι εκτενείς διάλογοι των ηρώων, το βασικό σκηνοθετικό εργαλείο του Γάλλου και στο σίκουελ, αναπτύσσονται άοσμα με μοναδική χρησιμότητα την υποστήριξη χοντροκομμένων αστείων, την ώρα που το μοντάζ εκτυλίσσεται ράθυμα δίνοντας το αντίστοιχο τέμπο σε μια αφήγηση που ασθμαίνει. Το αναμφισβήτητο υποκριτικό ταλέντο του cast πρώτης γραμμής της ταινίας ξοδεύεται σε ένα σίκουελ δίχως το απαιτούμενο δραματουργικό ψαχνό, το οποίο μάλιστα απλώνεται αδικαιολόγητα σε διάρκεια φτάνοντας σε έναν οφθαλμοφανή από χιλιόμετρα επίλογο, ο οποίος δε θα ξενίσει όσους ακόμα συγκινούνται από ασφαλή χάπι εντ.

Γαλλία, Βέλγιο. 2019. Διάρκεια: 135΄. Διανομή: ODEON.