Κριτική

Μια Λευκή, Λευκή Μέρα

Από -

Αντρας, πατέρας, αστυνομικός, χήρος... Με αυτές τις λέξεις περιγράφει τον εαυτό του ο Ινγκιμούντουρ (Ίνγκ­βαρ Έγκερτ Σίγκουρντσον), ο πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Χλίνουρ Πάλμασον («Winter Brothers»), ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια της γυναίκας του. Οι διέξοδοί του από το πένθος περιορίζονται στο χτίσιμο ενός σπιτιού σε ένα απομονωμένο ισλανδικό χωριό και στη φροντίδα της εγγονής του, της μόνης αχτίδας φωτός στη ζωή του. Όσες απόπειρες κάνει για να προχωρήσει πέφτουν στο κενό, με την ψυχολογική του κατάσταση να χειροτερεύει όταν αρχίσει να υποπτεύεται πως η γυναίκα του τον απατούσε.

Ένα υποβλητικό δράμα μυστηρίου και ταυτόχρονα μια συναισθηματικά αφοπλιστική ταινία για το πένθος αλλά και μια σπουδή στην αρρενωπότητα, το φιλμ του Πάλμασον είναι κατά το ήμισυ υποδειγματικά σκηνοθετημένο. Χάρη και στην ορμητική ερμηνεία του βετεράνου Σίγκουρντσον, η οποία βραβεύτηκε στην Κάνες, στο πρώτο μέρος της ταινίας απογυμνώνονται στην ολότητά τους η μελαγχολία της απουσίας και το βάρος της εξοικείωσης με τη θνητότητα. Χάρη στις σκηνοθετικές αρετές του, ο Πάλμασον συνδυάζει στην αφήγησή του τον παγερό ρεαλισμό με άξαφνες στιγμές ποίησης, όπως στην εναρκτήρια σεκάνς του περάσματος του χρόνου ή όταν η ρίψη μιας πέτρας αντανακλά το δυσβάσταχτο βάρος που κουβαλά ο ήρωας στα σωθικά του.

Όταν όμως ο ήρωας βυθίζεται σε αρνητικές σκέψεις, ο Πάλμασον κάνει μια απότομη και αφηγηματικά άγαρμπη στροφή. Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του να χειριστεί τα συναισθήματά του, οδηγείται σε μια ολομέτωπη επίθεση κατά πάντων. Έτσι ασκεί έντονη ψυχολογική βία στους αγαπημένους του ανθρώπους, μια κίνηση η οποία πιθανότατα προδίδει μια ευρύτερη καταπιεστική συμπεριφορά που προϋπήρχε του θανάτου της γυναίκας του. Κι εδώ είναι που ο Πάλμασον αδυνατεί να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και να διαχειριστεί κινηματογραφικά το ξέσπασμα του πρωταγωνιστή του. Έχοντας χτίσει ένα συμπαθές προφίλ γι’ αυτόν, στη συνέχεια δεν μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς το μένος του. Έτσι αφήνει μια φάλτσα νότα σε ένα κατά τα άλλα αξιόλογο δείγμα γραφής.

Ισλανδία, Δανία, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: WEIRD WAVE.