Κριτική

Μια Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη

Από -

«Tο σεξ είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση», έχει δηλώσει σε ένα από τα φιλοσοφημένα ευφυολογήματά του ο Γούντι Άλεν, ο οποίος στο τεράστιο κινηματογραφικό έργο του επανέρχεται σταθερά στα βασικά ανθρώπινα ερωτήματα. Άλλοτε αντιμετωπίζοντάς τα ανάλαφρα και άλλοτε δραματικά, μη βρίσκοντας όμως ποτέ τις οριστικές απαντήσεις (και το σεξ;).

Το «Μια Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη» είναι ακόμη ένα κομματάκι στο παζλ αυτής της αναζήτησης λοιπόν, ένα απολαυστικό déjà vu αλλά και μια ταινία που έμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο στο ράφι (το 2018 είναι η πρώτη χρονιά μετά το 1981 που δεν προβλήθηκε καινούργια ταινία του Άλεν) λόγω της επανεμπλοκής του ονόματος του δημιουργού στο γνωστό παλιό σκάνδαλο ενδοοικογενειακής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η αγαπημένη μεγαλούπολη του Άλεν κρατά βασικό δραματικό ρόλο σε αυτήν τη γλυκόπικρη κομεντί, καθώς υποδέχεται μια μέρα με βροχή ένα νεαρό ζευγάρι που σπουδάζει σε ένα βορινό κολέγιο: τον Γκάτσμπι, ανέμελο και καλοαναθρεμμένο γιο μιας πλούσιας νεοϋορκέζικης οικογένειας, και την Άσλι, μια όμορφη, φιλόδοξη και καλόκαρδη νεαρή από την Αριζόνα, η οποία έχει κανονίσει συνέντευξη με έναν διάσημο σκηνοθέτη για λογαριασμό της κολεγιακής εφημερίδας. Καθώς οι δυο τους μπλέκονται στους φρενήρεις αστικούς ρυθμούς και σε απρόβλεπτες συναισθηματικές περιπέτειες, τα ρομαντικά σχέδιά τους ανατρέπονται από νωρίς.

Δύο κόσμοι έρχονται ο ένας απέναντι στον άλλον –ζεστά χρώματα κι ευκίνητη κάμερα για την Άσλι, ψυχρές αποχρώσεις και σταθερά πλάνα για τον Γκάτσμπι– και ο Άλεν βρίσκει την ευκαιρία να σχολιάσει τις αναπάντεχες διαδρομές του έρωτα, τα διασκεδαστικά παιχνίδια της μοίρας, την πολύπλοκη, αντιφατικά γοητευτική «ψυχή» της Νέας Υόρκης και, φυσικά, την απατηλή λάμψη της (διανοουμενίστικης) show business. Σε μια κωμική διαδρομή που κρύβει μέσα της πολλά μικρά δράματα, η πόλη αλλάζει τους χαρακτήρες και μας (αλλά και τους) αποκαλύπτει το αληθινό τους πρόσωπο, ενώ ο Άλεν επιβεβαιώνει πως παραμένει σταθερά ένας λιτός, σοφός και κομψός χιουμορίστας.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: ODEON.