Κριτική

Μια Απίθανη Σχέση

Από -

Η ηχηρή απουσία της πολιτικής σάτιρας από το κινηματογραφικό προσκήνιο κάνει έμμεση επιστροφή με αυτήν την υβριδική ταινία, η οποία εκφέρει επίκαιρη κοινωνική κριτική μέσω ενός συμβατικού λαβ στόρι.

Σε πρώτο πλάνο ένας πρόσφατα απολυμένος δημοσιογράφος με κυνικό χιούμορ, ο οποίος βλέπει ξαφνικά την τύχη να του χαμογελάει. Σε ένα επίσημο γκαλά ξανασυναντά την παλιά του νταντά και νυν απαστράπτουσα υπουργό Εξωτερικών, η οποία διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ. Το δυναμικό αλλά μπλαζέ προφίλ της της στοιχίζει σε δημοτικότητα και γι’ αυτό προσλαμβάνει τον παλιό της γνωστό ώστε να δώσει ανάλαφρο τόνο στις ομιλίες της. Αναπόφευκτα, όπως προστάζει η παραδοσιακή χολιγουντιανή συνταγή, ο συγχρωτισμός τους θα αναβαθμίσει τη σχέση τους σε κάτι παραπάνω από επαγγελματική...

Καθώς η πένα των σεναριογράφων Λιζ Χάνα («Απαγορευμένα Μυστικά») και Νταν Σέρλινγκ («Η Συνέντευξη») αποδομεί με απλά, εύστοχα αστεία τον παραλογισμό της αμερικανικής δημόσιας σφαίρας, σκιαγραφείται ανάλαφρα –αλλά ταυτόχρονα επιφανειακά– μια πραγματικότητα με καταργημένες αξιακές και ιδεολογικές σταθερές.

banner

Όταν όμως ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Λεβάιν («50/50») καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στο πολιτικό σχόλιο και το ρομάντζο, βαθμολογείται με κάτω από τη βάση. Οι εναλλαγές ύφους γίνονται αδέξια, καθώς το αρχικό σκέρτσο δίνει τη θέση του σε εφηβικά αστεία κι εντελώς άστοχα αφηγηματικά ευρήματα, με την ταινία να απλώνεται αναίτια σε διάρκεια, κι έτσι να ξεθυμαίνει αφηγηματικά. Επιπλέον, παρά την πειστική ερμηνεία των Ρόγκεν - Θερόν στους ρόλους του ασύμβατου ζευγαριού, η χημεία τους δεν είναι αρκετή για να σώσει την παρτίδα.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: ODEON.