Κριτική

Μεσοκαλόκαιρο

Από -

Αφού ανέστησε το γοτθικό πνεύμα του «Μωρού της Ρόζμαρυ» στο εμπνευσμένο ντεμπούτο του («Η Διαδοχή»), ο Άρι Άστερ εκμοντερνίζει τώρα το είδος του «δημώδους τρόμου» (folk horror), σαφώς επηρεασμένος από το cult αριστούργημα «Το Καταραμένο Σκιάχτρο» (1973). Στο επίκεντρο του δυσοίωνου κόσμου του βρίσκεται η ταλαντούχα Φλόρενς Πιού («Λαίδη Μάκβεθ»), η οποία βιώνει μια σοκαριστική απώλεια την ώρα που προσπαθεί να σώσει τη σχέση της. Η ευκαιρία να ορθοποδήσει έρχεται με ένα ταξίδι στη Σουηδία μαζί με τον σύντροφό της και τους φίλους του. Προορισμός τους ένα φεστιβάλ σε ειδυλλιακή μα απομακρυσμένη τοποθεσία, όπου τους καλωσορίζουν τα μέλη μιας αίρεσης.

Το «Μεσοκαλόκαιρο» συνεχίζει ακριβώς εκεί από όπου τελείωσε η «Διαδοχή», με τον Άστερ να εξερευνά εκ νέου έννοιες όπως το πένθος και η οικογένεια, τις οποίες αναμειγνύει με εκείνες της παράδοσης και του υπερβατικού. Βραδυφλεγής στην εξέλιξή της και λουσμένη από εκτυφλωτικό φως, η ταινία αποδεικνύει την επιδεξιότητα του σκηνοθέτη στη διαχείριση του ρυθμού, των εναλλαγών στο ύφος και στο στήσιμο μιας υποβλητικής ατμόσφαιρας, όπου το ανοίκειο προκαλεί δυνατά καρδιοχτύπια.

Η κοινότητα των παγανιστών γίνεται στα χέρια του Άστερ μια μεταφορά για την αποξένωση από το παρελθόν και την απουσία κοινών πολιτισμικών αναφορών. Ταυτόχρονα οι τελετουργίες, οι ύμνοι, τα ιερά βιβλία και οι ενδυμασίες αποτελούν παράγωγα μιας συγκροτημένης συλλογικής ταυτότητας, στην οποία βρίσκει καταφύγιο η ανεπούλωτη ψυχή της ηρωίδας.

Καθώς εκείνη ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο, ο Άστερ διατηρεί ακλόνητη την αίσθηση του άγχους και του μυστήριου, εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο στις απόκρυφες διαστάσεις της αίρεσης, φτάνει όμως σε σημείο να γίνεται μυωπικός. Η προσήλωσή του στην εφιαλτικά όμορφη εικονογραφία της ταινίας αρκεί για να μαγνητίσει το βλέμμα, όχι όμως για να μας αποζημιώσει για τις ασαφείς προθέσεις του ως προς την πλοκή. Σημαντικές πτυχές του σεναρίου μένουν μετέωρες, ενώ οι απορίες αυξάνονται αντί να μειώνονται, ακόμη κι αν στο τέλος καραδοκεί μια αξέχαστη, εμπρηστική κορύφωση.

ΗΠΑ, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: TANWEER.

Σχετικά Θέματα