Φεστιβάλ

Με νέες δράσεις τιμά το Δημήτρη Εϊπίδη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όταν στις αρχές του 2021 έγινε γνωστή η απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην καθιέρωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, το κενό που άφηνε πίσω του έγινε αμέσως αισθητό.

banner

Έτσι για να τιμήσει τη μνήμη του Εϊπίδη, το φεστιβάλ προχωρά σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών προς τιμήν του. Αρχικά, στις 4/3, το τμήμα Berlinale Talents του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη, απονέμει για πρώτη φορά βραβείο στο όνομα του Εϊπίδη για σενάριο ή ιδέα για ντοκιμαντέρ, με στόχο τη στήριξη ανερχόμενων δημιουργών. Ο νικητής του βραβείου θα αποφασιστεί από τριμελή επιτροπή, την οποία απαρτίζουν οι Φίλιπα Κοβάρσκι (παραγωγός, διανομέας, sales agent), Μαριάννα Οικονόμου (σκηνοθέτιδα) και ο Μίχαελ Στιτς (υπεύθυνος τμήματος Πανόραμα της Μπερλινάλε). Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο € 5.000 κι απονέμεται σε ένα από τα δέκα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο τμήμα Doc Station του Berlinale Talents.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μία δίγλωσση ειδική έκδοση (σε ελληνικά και αγγλικά) αφιερωμένη στον Δημήτρη Εϊπίδη, η οποία τιμά τη μνήμη του, αποτιμά την προσφορά του στο φεστιβάλ, στη διεθνή φεστιβαλική κοινότητα (τόσο στον τομέα του ντοκιμαντέρ, όσο και στο σινεμά μυθοπλασίας) και σκιαγραφεί την προσωπικότητά του και τους σταθμούς της λαμπρής επαγγελματικής του πορείας σε πέντε ηπείρους, από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας.

banner

Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα γραμμένα από σημαντικούς σκηνοθέτες με τους οποίους σχετίστηκε –και σε πολλές περιπτώσεις έκανε ευρύτερα γνωστούς–, από προσωπικότητες του φεστιβαλικού χώρου στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς και από συνεργάτες που μαθήτευσαν στο πλάι του και ανακάλυψαν, χάρη στο ιδιαίτερο βλέμμα και το απαράμιλλο ταλέντο του, έναν διαφορετικό, αδέσμευτο κινηματογράφο.

Ο πολυβραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί («Ταξί στην Τεχεράνη»), ο σπουδαίος Ούγγρος δημιουργός Μπέλα Ταρ («Satantango», «Το Άλογο του Τορίνο»), ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο Πιρς Χάντλινγκ, ο συν-ιδρυτής (μαζί με τον Εϊπίδη) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ με έμφαση στο νέο κινηματογράφο Κλωντ Σαμπερλάν και η Άλι Ντερκς, ιδρύτρια και πρώην διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ (IDFA) θυμούνται, μεταξύ άλλων, τον Δημήτρη Εϊπίδη και τη συνεισφορά του στο παγκόσμιο σινεμά. Επιπλέον, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επικοινωνία με κορυφαίους δημιουργούς που γνώριζαν τον Δημήτρη Εϊπίδη και το έργο του και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η ειδική έκδοση θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου σε φυσικούς χώρους και online, και θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Θα είναι διαθέσιμη στο e-shop του Φεστιβάλ, καθώς και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.

Τέλος, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποφασίζει τη μετονομασία του βραβείου καλύτερης ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Newcomers σε «Βραβείο Δημήτρης Εϊπίδης». Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers συμμετέχουν πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών. Επίσης, το Φεστιβάλ αυξάνει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο από € 8.000 σε € 10.000 ευρώ, ως μία ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς του Δημήτρη Εϊπίδη στο σινεμά και της στήριξης που παρείχε σε πολλές γενιές νέων σκηνοθετών.

Σχετικά Θέματα