Νέα

Μαθήματα σινεμά από τον Χρήστο Μήτση για δεύτερη χρονιά

Από -

Μετά την επιτυχία του περσινού κύκλου σεμιναρίων τα οποία προσπάθησαν να παρουσιάσουν την κινηματογραφική ιστορία τόσο γραμμικά και χρονολογικά (στο πρώτο τρίμηνο) όσο και με μια πιο πρωτότυπη προσέγγιση (στο δεύτερο τρίμηνο), ο κριτικός του «α» Χρήστος Μήτσης φιλοδοξεί να ανοίξει έναν καινούριο διάλογο με όσους σινεφίλ είναι διαθέσιμοι κάθε Πέμπτη 6-8 μ.μ. και 8-10 μ.μ. σε δυο σεμινάρια, το καθένα τους με ένα κύκλο 12 + 12 εισηγήσεων.

banner

O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου των 6-8 μ.μ. (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) αφορά τη διαδρομή της 7ης τέχνης από τη γέννησή της ως και τον 21ο αιώνα, περνώντας από το γερμανικό εξπρεσιονισμό και το κλασικό Χόλιγουντ έως την νουβέλ βαγκ, το Δόγμα ’95 και το Greek Weird Wave.

Ο δεύτερος κύκλος του (από Φεβρουάριο έως Μάιο) επιδιώκει να προσεγγίσει την ιστορία της μεγάλης οθόνης με πιο αντισυμβατικό τρόπο. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των εισηγήσεων: «Οι μεγάλοι παραγωγοί και η γέννηση του σταρ», «Εικόνες και νότες: κινηματογραφική μουσική», «Από τον Τζέιμς Μποντ στους υπερήρωες της Marvel», «Βραβεία Όσκαρ: Η συμπαγής ιδεολογία του αμερικανικού σινεμά», «Ιστορία και κριτική της κινηματογραφικής κριτικής», «Πολίτης Κέιν ή Vertigo; Ποια είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών», «Κάνες, Βενετία, Βερολίνο: Η βιομηχανία των φεστιβάλ», «Ντοκιμαντέρ: Η αλήθεια 24 φορές το δευτερόλεπτο» και «Ο ερωτισμός στον κινηματογράφο» και ένα τετράωρο ειδικά αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο.

banner

Το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα αναλύσει το έργο διάσημων σκηνοθετών, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά. Ξεκινώντας από τα «σκαλιά της Οδησσού» και τον Σεργκέι Αϊζενστάιν οι εισηγήσεις θα φτάσουν έως τους γοητευτικούς εφιάλτες του Ντέιβιντ Λιντς περνώντας από εικόνες με υπογραφή δημιουργών όπως ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο Ζαν – Λικ Γκοντάρ, ο Φριτς Λανγκ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

iΠληροφορίες:
Α ́ Σεμινάριο Ιστορίας του Κινηματογράφου
Πρώτος κύκλος: Οκτώβριος 2019 – Δεκέμβριος 2019
Δεύτερος κύκλος: Φεβρουάριος - Μάιος 2020
Πέμπτη 18.00-20.00
Α ́ Σεμινάριο Ιστορίας του Κινηματογράφου
Πρώτος κύκλος: Οκτώβριος 2019 – Δεκέμβριος 2019
Δεύτερος κύκλος: Φεβρουάριος - Μάιος 2020
Πέμπτη 20.00-22.00
«Ανοιχτή Τέχνη», Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα
Κόστος συμμετοχής: €280 (ανά κύκλο), €240 για φοιτητές & ανέργους.
Επικοινωνία: 210 3227188,[email protected]

Σχετικά Θέματα