Συνέντευξη

Μαντς Μίκελσεν: «Μπορείς να πεις πολλά χωρίς λόγια»

Από -

Ο Δανός σταρ μιλάει για τη γυρισμένη στους πάγους της Ισλανδίας περιπέτεια επιβίωσης «Arctic» και τον απόλυτα μοναχικό ρόλο του, τον απαιτητικότερο της καριέρας του.

Πόσο κράτησαν τα γυρίσματα, τα οποία μοιάζουν να έχουν γίνει σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες;
Μου φάνηκε πως διήρκεσαν μια ζωή... Η αλήθεια είναι πως ταλαιπωρηθήκαμε για 19 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο καιρός άλλαζε διαρκώς. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο σφοδρός και παγωμένος αέρας, πολύ χειρότερος από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης ό,τι βλέπετε συνέβη σε μεγάλο βαθμό και στην πραγματικότητα. Ακόμη και το πόδι μου πιάστηκε ανάμεσα στα βράχια, όπως στην ταινία.

Διστάσατε να δεχτείτε τον ρόλο καθώς γνωρίζατε αυτές τις δυσκολίες;
Όχι, διότι μου άρεσε πολύ το σενάριο. Πρόκειται για μια απόλυτα ρεαλιστική περιπέτεια επιβίωσης και η επιβίωση έχει διαφορετική έννοια από το να παραμένεις απλώς ζωντανός. Αγώνα για επιβίωση βλέπουμε όχι μόνο σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις, αλλά ακόμη και στην πραγματικότητα γύρω μας, στις μεγάλες πόλεις. Πρέπει όμως κάθε στιγμή να θυμόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι στη ζωή. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Μαντς ΜίκελσενΈνας άνθρωπος που μένει μόνος του στα χιόνια και προσπαθεί να επιστρέψει στον πολιτισμό. Ποια ήταν η ερμηνευτική πρόκληση που βρήκατε σε αυτήν την ιστορία;
Στην αρχή σκέφτεσαι το δράμα αυτού του χαρακτήρα και προσπαθείς να μπεις μέσα του. Στη συνέχεια τραβιέσαι πίσω και σκέφτεσαι: «Άσε την ταινία να πει αυτό που θέλεις. Να γίνει εκείνη δραματική, εσύ προσπάθησε να είσαι ρεαλιστικός». Έτσι δεν έκανα επίτηδες προετοιμασία πάνω στον χαρακτήρα, διότι ό,τι του συνέβη ήταν εντελώς ξαφνικό. Δεν το περίμενε, δεν είχε προετοιμαστεί γι’ αυτήν τη δοκιμασία και δεν ήταν προγραμματισμένο να επιζήσει από την πτώση του αεροπλάνου που τον άφησε μόνο του στην παγωνιά. Από την άλλη, υπάρχει η σκηνή που ο ήρωας βλέπει τη φωτογραφία με την οικογένεια της κοπέλας. Πώς θα αντιδράσει; Προσπάθησα να σκεφτώ ένα παρελθόν γι’ αυτόν, στο οποίο εκείνος πιθανόν να μην έχει κάτι τέτοιο. Ήθελα να δείξω στον θεατή πως συγκινείται από αυτήν την εικόνα, αλλά χωρίς υπερβολές και μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου του. Στον κινηματογράφο μπορείς να πεις πολλά πράγματα χωρίς λόγια και αυτή η λιτότητα ήταν το ζητούμενο του συγκεκριμένου ρόλου.

Η πιο εντυπωσιακή σκηνή του φιλμ είναι αυτή στην οποία δέχεστε την επίθεση της λευκής αρκούδας. Πώς γυρίστηκε;
Αυτή ήταν εκεί, αλλά εγώ όχι. Γυρίσαμε σε δύο διαφορετικούς χρόνους, μέσα κι έξω από τη σπηλιά, και απαγορευόταν αυστηρά να την πλησιάσει οποιοσδήποτε εκτός από τους εκπαιδευτές.

Πιστεύετε πως εσείς θα μπορούσατε να επιβιώσετε σε μια ανάλογη περίπτωση;
Ναι. Όχι πως θα τα κατάφερνα στα σίγουρα, αλλά είμαι πολύ επίμονος και θα προσπαθούσα μέχρι τέλους. Το ίδιο όμως θα έκαναν και οι περισσότεροι από εμάς καθώς, όταν φτάνεις στα όρια, ο εαυτός σου σε εκπλήσσει θετικά με τη θέληση που έχει και τις δυνάμεις που επιστρατεύει. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως η φύση στέκεται εντελώς αδιάφορη απέναντί μας και αυτό είναι κάτι που έμαθα από μικρός. Το χιονισμένο τοπίο με συναρπάζει και το προτιμώ από τη θάλασσα ή την έρημο, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και χρειάζεται προσοχή. Τη φύση πρέπει να την αγαπάμε, να τη σεβόμαστε αλλά και να τη φοβόμαστε.

Δείτε το τρέιλερ του «Arctic»:

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά

Σχετικά Θέματα