Κριτική

Logan Lucky

Από -

Δύο αδέλφια οργανώνουν τη ληστεία της χρονιάς κατά τη διάρκεια ενός δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτων σε ένα σπιντάτο και heist movie που πιάνει με άνεση έναν ελκυστικό ρυθμό, αλλά δεν καταφέρνει να προσφέρει ευχάριστες εκπλήξεις και να προσεγγίσει την απολαυστική σαρκαστική ευφυΐα των αδελφών Κοέν.

Μετά τις χλιαρές «Παρενέργειες» του 2013, ο 54χρονος Σόντερμπεργκ επιστρέφει με ένα κωμικό heist movie που εκτυλίσσεται στον παράδοξο κόσμο της σύγχρονης εργατικής τάξης. Ήρωες της απίθανης ιστορίας είναι τα αδέρφια Λόγκαν, που ζουν στο αυθεντικά αμερικανικό σκηνικό της Νότιας Καρολίνα. Ο Τζίμι δυσκολεύεται να βρει δουλειά καθώς έχει διαλυμένο γόνατο, ο Κλάιντ έχασε το χέρι του στον πόλεμο του Ιράκ, ενώ η αδερφή τους Μέλι βλέπει τα όνειρά της να παραμορφώνονται καθημερινά στους καθρέφτες του κομμωτηρίου όπου δουλεύει. Με τη βοήθεια ντόπιων κακοποιών, τους οποίους χαρακτηρίζει η βαριά νότια προφορά, οι Λόγκαν οργανώνουν τη ληστεία της χρονιάς­ αδειάζοντας τα ταμεία της δημοφιλέστερης κούρσας αυτοκινήτων στη χώρα.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το ότι ο σκηνοθέτης της «Συμμορίας των Έντεκα» Στίβεν Σόντερμπεργκ γνωρίζει πολύ καλά πώς να πατήσει το γκάζι σε ένα heist movie, πετυχαίνοντας με άνεση να δώσει­ σπιντάτο ρυθμό σε μια ληστεία με πολλά πρόσωπα και σκηνικά. Μάλιστα, το παμπόνηρο κινηματογραφικό του σχέδιο συνοδεύεται από top class πρωταγωνιστές (Τέιτουμ, Ντράιβερ, Κρεγκ) και από ένα σενάριο που προσπαθεί να ξεφύγει από τα τετριμμένα.

Η ιστορία που έγραψε η Ρεμπέκα Μπλαντ (μάλλον θα αργήσουμε να μάθουμε ποια/ος κρύβεται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο) σκανάρει τον αμερικανικό Νότο και προσεγγίζει τη λαϊκή λευκή Αμερική που πίστεψε στον Τραμπ με σαρδόνια διάθεση. Ο σαρκασμός του αμερικανικού υλισμού και πατριωτισμού, τα λεπτά σχόλια για την ανεργία, το ρατσισμό, το σεξισμό και την εξωτερική πολιτική δεν καταφέρνουν ποτέ να αποδοθούν με την κινηματογραφική ευφυΐα των Κοέν, κυρίως λόγω κάποιων χτυπητών ευκολιών (γραφικοί οι χαρακτήρες του Άγγλου επιχειρηματία, της πράκτορος του FBI και του διευθυντή της φυλακής) καθώς και της έλλειψης ουσιαστικής πρωτοτυπίας. 

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Σχετικά Θέματα