Ρεπορτάζ

Λίγο πριν βγει στα σινεμά, ο «Βασιλιάς Όττο» έφερε την κούπα του Euro 2004 στο Ζάππειο

Από -

Ο Όττο Ρεχάγκελ με την πρωταθλήτρια ομάδα του Euro 2004, τον Γιάννη Τοπαλίδη και τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς.
Ο Όττο Ρεχάγκελ με την πρωταθλήτρια ομάδα του Euro 2004, τον Γιάννη Τοπαλίδη και τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς.

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του «Βασιλιά Όττο» έγινε χθες Τετάρτη 7/9 στο θερινό σινεμά του Ζαππείου «Αίγλη», με την παρουσία του διακεκριμένου προπονητή Ότο Ρεχάγκελ, του οποίου η καθοδήγηση ανέδειξε την Εθνική Ελλάδος πρωταθλήτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2004.

Ο Ρεχάγκελ στην avant πρεμιέρα του «Βασιλιά Όττο».
Ο Ρεχάγκελ στην avant πρεμιέρα του «Βασιλιά Όττο».

Το event ξεκίνησε με τη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρευρέθηκε ο Ρεχάγκελ μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς. Ο 83χρονος προπονητής μίλησε με προθυμία τόσο για το φιλμ όσο και για τη γενικότερη εμπειρία του στο Euro του 2004. Ευδιάθετος, φιλικός και εμφανώς ενθουσιασμένος που βρισκόταν εκεί ως μέρος της θρυλικής αυτής ιστορίας, ο Ρεχάγκελ θεώρησε μεγάλη τιμή την πρόσκληση του Μαρκς για τη δημιουργία της ταινίας, αν και αρχικά δεν μπορούσε να διανοηθεί το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου για την ιστορία. Η επιστροφή στην Ελλάδα του προκάλεσε έντονη συγκίνηση, καθώς ξύπνησε αναμνήσεις από την ιστορική εκείνη περίοδο. «Εγώ δεν έβαλα κανένα γκολ, τα έβαλαν οι παίκτες της ομάδας. Ήταν για θέμα προπόνησης, αφοσίωσης, διαχείρισης χρόνου και υπομονής, κάτι που πλέον δύσκολα επιτυγχάνεται στις μέρες μας» δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης μίας στενής σχέσης μεταξύ προπονητή και παικτών προκειμένου να επιτευχθούν ομαδικοί στόχοι.

Γιάννης Τοπαλίδης, Όττο Ρεχάγκελ και Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς.
Γιάννης Τοπαλίδης, Όττο Ρεχάγκελ και Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς.

Από τη μεριά του, ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης θεώρησε την ύπαρξη ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ σημαντική όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα, ο οποίος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία μιας outsider ομάδας, όπως επανειλημμένα περιγράφεται η Εθνική Ελλάδος μέσα στην ταινία, η οποία κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή. Ο λόγος που έκανε τον Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς να επιλέξει τη νίκη της Ελλάδας στο Euro ήταν σαφής: «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον χώρο του αθλητισμού παγκοσμίως και για αυτό ήταν αυτονόητη η επιλογή μου». Έχοντας ήδη σκηνοθετήσει αθλητικά ντοκιμαντέρ στο παρελθόν, δήλωσε τρομερά ενθουσιασμένος που ανέλαβε να δημιουργήσει αυτή την ταινία. «Ως φίλαθλος και έχοντας ελληνική καταγωγή, ήθελα να πω την ιστορία με τον σωστό τρόπο, έτσι ώστε ακόμα και άτομα που δεν τη γνώριζαν να βιώσουν τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε και εμείς το 2004, όταν και επιτεύχθηκε ένα θαύμα». Αναφερόμενος στα μελλοντικά του σχέδια, ο Μαρκς επιβεβαίωσε ότι το επόμενό του πρότζεκτ θα γυριστεί στην Ελλάδα, έναν τόπο που ελκύει όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό ξένους σκηνοθέτες.

banner

Ακολούθησε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, παρουσία αρκετών διακεκριμένων καλεσμένων από τον χώρο του θεάματος, καθώς και της Γερμανίδας συμπαραγωγού της ταινίας Σάνι Χίντον. Μία ιδιαιτέρως συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η επανασύνδεση της ομάδας του 2004 με τον προπονητή της, τα περισσότερα μέλη της οποίας έκαναν την εμφάνισή τους στην προβολή, αποδεικνύοντας ότι η σχέση του κόουτς με την τότε ομάδα του παραμένει στενή και ισχυρή. Στο πλάι του Ρεχάγκελ ήταν φυσικά ο Γιάννης Τοπαλίδης, βοηθός του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα.

Την παρουσίαση της προβολής προλόγισε ο πρόεδρος της Tanweer Τζόζεφ Σαμάν, καλωσορίζοντας το κοινό και παρουσιάζοντας τον σκηνοθέτη, ο οποίος τόνισε ότι το βασικό μήνυμα που ήθελαν να περάσουν στον κόσμο μέσα από αυτή την ταινία είναι «να εστιάζουμε σε αυτό που μας ενώνει και όχι σε αυτό που μας χωρίζει. Γυρίσαμε ώρες και ώρες ταινίας και αυτό που καταλάβαμε μελετώντας το υλικό ήταν ότι όλα περιστρέφονταν γύρω από την έννοια του σεβασμού. Σεβασμού του Ρεχάγκελ για τους παίκτες του και εκείνων για τον προπονητή τους».

Ο «Βασιλιάς Όττο» στην «Αίγλη» του Ζαππείου.
Ο «Βασιλιάς Όττο» στην «Αίγλη» του Ζαππείου.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πρόσφατες συνεντεύξεις του Γερμανού κόουτς, του Γ. Τοπαλίδη, πέντε παικτών της Εθνικής Ελλάδος 2004 (Γιώργος Καραγκούνης, Τάκης Φύσσας, Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Τραϊανός Δέλλας), καθώς και του τότε προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βασίλη Γκαγκάτση. Με αρκετή δόση χιούμορ, κυρίως από σχόλια του προπονητικού επιτελείου, παρακολουθούμε την συγκινητική πορεία της ομάδας από την αρχή των αγώνων μέχρι τη θριαμβευτική νίκη στον τελικό της Λισαβόνας. Στιγμιότυπα από αντιδράσεις του κοινού και των ΜΜΕ συμπληρώνουν γραφικά το γενικό κλίμα, το οποίο από περιφρονητικό κι απαξιωτικό απέναντι στην εθνική μας κατέληξε ολοκληρωτικά θριαμβευτικό. Όπως είπε και ο Ρεχάγκελ, «δεν συμβαίνει πάντα να έχουμε τόσους πολλούς αξιόλογους παίκτες σε μία ομάδα, κάνοντάς την κάτι το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο. Όπως δεν συμβαίνει συχνά να εμφανίζεται μία Μαρία Κάλλας, η οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική γιατί ήταν κάτι το ξεχωριστό στο λυρικό τραγούδι. Εμείς ήμασταν η Μαρία Κάλλας του τουρνουά λοιπόν».

O «Βασιλιάς Όττο» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 16 Σεπτεμβρίου σε διανομή της Tanweer.