Κριτική

Κυρία από Τύχη

Από -

Άγευστη κομεντί, η οποία δεν απογειώνεται σε καμία στιγμή παρά το ταλαντούχο καστ, ανακυκλώνει κακόγουστα αστεία και αφήνει την επίγευση ενός ξαναζεσταμένου φαγητού.

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Αμάντα Στερς («Je vais te Manquer») αποδεικνύει γιατί ένα ταλαντούχο καστ δεν αρκεί πάντα για να διασώσει ένα ανέμπνευστο σενάριο, το οποίο εν προκειμένω δανείζεται τη βασική ιδέα του από τη Σταχτοπούτα. Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο ωμός Mr. White του «Reservoir Dogs» και ο εξόριστος σκηνοθέτης στο «Βλέμμα του Οδυσσέα», ενσαρκώνει τώρα τον πλούσιο σύζυγο της Τόνι Κολέτ, η οποία έδωσε μια ανατριχιαστική ερμηνεία στην ταινία τρόμου «Η Διαδοχή».

Οι δυο τους οργανώνουν ένα πολυτελές δείπνο στο οποίο συνειδητοποιούν τελευταία στιγμή ότι θα παρευρεθούν 13 καλεσμένοι. Για να αποφύγει αυτόν τον γρουσούζικο αριθμό συνδαιτυμόνων, η Κολέτ δίνει εντολή στην οικιακή βοηθό –στον ρόλο η μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ Ρόσι ντε Πάλμα– να μεταμφιεστεί σε χλιδάτη αριστοκράτισσα. Προς απογοήτευσή της όμως, ένας από τους καλεσμένους, ο Μάικλ Σμάιλι, τακτικός συνεργάτης του σκηνοθέτη Μπεν Γουίτλι, ερωτεύεται την Ντε Πάλμα, γεγονός που προκαλεί ρομαντικά μπερδέματα μεταξύ των ηρώων.

Η προσπάθεια της Στερς για μια κοινωνική σάτιρα μέσω ενός απροσδόκητου ρομάντζου σκοντάφτει εξαρχής στις αναχρονιστικές απόψεις της για το ποιόν των χαρακτήρων. Ως οικιακή βοηθός, η Ντε Πάλμα εμφανίζεται ανόητη και υπερβολικά αφελής, στοιχεία που διασκεδάζουν τους εκλεπτυσμένους καλεσμένους του δείπνου. Ακόμη κι έτσι, η Ισπανίδα ηθοποιός κατορθώνει να εκπέμψει μια αβίαστη συμπάθεια, ιδιαίτερα στις σκηνές με τον Σμάιλι.

Μαζί δημιουργούν ένα ταιριαστό κι ευχάριστο κινηματογραφικό ζευγάρι, που όμως χαραμίζεται από την άτονη σκηνοθεσία της Στερς, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στο θυμό της Κολέτ για τη «δύστυχη» ζωή της παρά σε εκείνους. Την εξέλιξη δεν βοηθούν ούτε τα κακόγουστα αστεία, που περιορίζονται σε γνωστά σε όλους στερεότυπα γύρω από τα φύλα και τις τάξεις κι έρχονται να συμπληρώσουν μια συνολικά κάτω του μετρίου κομεντί, η οποία δεν απογειώνεται σε καμία στιγμή της και αφήνει την επίγευση ξαναζεσταμένου πιάτου.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: FEELGOOD ENTERTAINMENT.

Σχετικά Θέματα