Κριτική

Κτήνος

Από -

Love story, τρομακτικό παραμύθι, ψυχολογικό δράμα και ιστορία ενηλικίωσης, σκηνοθετημένα με έναν βαθιά ανησυχητικό τρόπο, που αγγίζει την καρδιά του σκοταδιού.

Παίρνοντας αφορμή από την ιστορία του «κτήνους του Τζέρσι», ενός serial killer που τρομοκράτησε το μικρό βρετανικό νησί ολόκληρη τη δεκαετία του ’60, ο πρωτοεμφανιζόμενος και υποψήφιος για BAFTA μικρού μήκους Μάικλ Πιρς μας μεταφέρει σε μια σύγχρονη, απομονωμένη νησιώτικη κοινότητα, όπου η νεαρή Μολ μεγαλώνει υπό την ασφυκτική επίβλεψη της οικογένειάς της.

Όταν γνωρίσει κι ερωτευτεί έναν μυστηριώδη ξένο, τον Πασκάλ, θα παρασυρθεί από το ελεύθερο πνεύμα του και θα προσπαθήσει να ανεξαρτητοποιηθεί, ερχόμενη σε διαρκή αντιπαράθεση με τη δεσποτική μητέρα της. Και όταν ο Πασκάλ, με προϊστορία βίαιης συμπεριφοράς, θεωρηθεί ύποπτος για μια σειρά αποτρόπαιων φόνων που συμβαίνουν στην περιοχή, εκείνη θα τον υπερασπιστεί σθεναρά. Μέσα της όμως θα αρχίσει να αμφιβάλλει όλο και περισσότερο για την αθωότητά του.

Κρατώντας στα χέρια του ένα γερό ατού, την ερμηνεία-φωτιά της 30χρονης Ιρλανδής Τζέσι Μπάκλεϊ, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει χολιγουντιανή καριέρα («Judy», «The Voyage of Doctor Dolittle»), ο Μάικλ Πιρς περιγράφει έναν μικρόκοσμο καταπιεσμένων ενστίκτων, στον οποίο οι ατίθασοι ήρωες έχουν παγιδευτεί σαν ζώα στο κλουβί. Η χορωδία, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι ξενοφοβικές εξάρσεις χτίζουν μια ήρεμη στην επιφάνεια μα ταραγμένη στο εσωτερικό της απομονωμένη κοινωνία, αίσθηση την οποία υποβάλλει έντεχνα και η ατμοσφαιρική, κλειστοφοβική σκηνοθεσία (ο Πασκάλ, σε αντίθεση, καδράρεται σε πιο ανοιχτούς χώρους).

Και όσο η πλοκή εξελίσσεται και οι αμφιβολίες γύρω από τον αληθινό ένοχο πυκνώνουν τόσο το love story, το τρομακτικό παραμύθι, το ψυχολογικό δράμα και η ιστορία ενηλικίωσης μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο με έναν βαθιά ανησυχητικό τρόπο, που αγγίζει την καρδιά του σκοταδιού. Τόσο η έννοια του κτήνους αποκτά πολλαπλές διαστάσεις, με τον Πιρς να αναζητά θαρραλέα το κακό (η σκοτεινή επιθυμία) μέσα μας και να προχωράει μέχρις εκεί όπου, μόνο αν το αγκαλιάσεις, μπορείς να ζήσεις πια σε έναν κόσμο χωρίς αυτό.

Μ. Βρετανία. 2017. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: STRADA FILMS.