Νέα

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου για την Εθνική Λυρική Σκηνή

Από -

Έστω και στιγμιαία, ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στην Ελλάδα για γυρίσματα. Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης ξεκίνησε την παραγωγή της μικρού μήκους που έχει αναλάβει, για λογαριασμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος «The Artist and the Composer».

Η ταινία θα παρουσιαστεί στις 22-23 και 27 Μαΐου, ως μέρος εικαστικής εγκατάστασης με τη συνοδεία μουσικών συνόλων στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Στη μικρού μήκους πρωταγωνιστούν η Έμα Στόουν, η οποία συνεργάζεται ξανά με τον Λάνθιμο μετά την «Ευνοούμενη» και ο ταλαντούχος Γάλλος ηθοποιός Νταμιέν Μπονάρ, τον οποίο είδαμε πρόσφατα να πρωταγωνιστεί στους υποψήφιους για Όσκαρ «Άθλιους». Ακόμα, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη «η μουσική επιλογή θα εκτείνεται από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη εποχή», ενώ προσθέτει πως «η μουσική θα είναι το λιμπρέτο» του Γιώργου Λάνθιμου.

Σχετικά με τη συνεργασία ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έστω με έναν έμμεσο τρόπο επιστρέφω στην Ελλάδα, παράγοντας ένα έργο το οποίο θα παρουσιαστεί σε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο μουσικής και εικαστικών τεχνών που έχουν δημιουργήσει η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ. Πάντα με ενδιέφερε η θετική επίδραση που μπορούν να έχουν οι περιορισμοί κατά τη διαδικασία της δημιουργίας και το γεγονός ότι καλούμαι να κατασκευάσω μια ταινία που θα συνοδεύεται ηχητικά, αποκλειστικά από ζωντανή μουσική, είναι κάτι νέο για μένα και πολύ ενδιαφέρον».

Αυτό είναι ένα από τα διάφορα παράλληλα πρότζεκτ με τα οποία συνδέεται το όνομα του Λάνθιμου, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ετοιμάζει τη σινε-διασκευή του αιματηρού noir «Pop. 1280» του Τζιμ Τόμσον αλλά και μια μίνι σειρά για τον Κλαρκ Ροκφέλερ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «The Artist and the Composer», αυτή είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζονται η ΕΛΣ και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, σε μια προσπάθεια σύμφωνα με τον ιδρυτή του Οργανισμού Δημήτρη Δασκαλόπουλο οι καλλιτέχνες να «δώσουν ερμηνεία στη ζωή, η αγωνία για τη δημιουργία ενός νέου έργου με συγκινεί βαθιά». Ο ίδιος εκδηλώνει την επιθυμία στήριξης του έργου νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με αναθέσεις, για αυτό και εκφράζει τη «μεγάλη χαρά του για την επιστροφή του Γιώργου Λάνθιμου στην Ελλάδα» χάρη στο πρόγραμμα. Προηγουμένως, στο πλαίσιο του προγράμματος στις αρχές του 2019, ο εικαστικός Νίκος Ναυρίδης είχε παρουσιάσει τη Λυρική το έργο - performance «Noli me Tangere» («Μη μου Άπτου»).

Βασικοί συντελεστές:
Παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Έμα Στόουν, Νταμιέν Μπονάρ
Σκηνικά: Άννα Γεωργιάδου
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Executive producer (Ελλάδα): Ελένη Κοσσυφίδου
Executive producer: Ρεμπέκα Σκίνερ (Superprime Films)

Επιμέλεια προγράμματος «The Artist on the Composer: Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ), Ελίνα Κουντούρη (Διευθύντρια ΝΕΟΝ)

Σχετικά Θέματα

Ο Γιώργος Λάνθιμος ετοιμάζει γοτθικό γουέστερν με τον σεναριογράφο της «Ευνοούμενης»

20/05/2020

Ο Γιώργος Λάνθιμος ετοιμάζει γοτθικό γουέστερν με τον σεναριογράφο της «Ευνοούμενης»

Η διασκευή του «Hawkline Monster» προστίθεται στη λίστα των πρότζεκτ που ετοιμάζει ο βραβευμένος σκηνοθέτης.

Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί μίνι σειρά με ήρωα τον κάλπικο Ροκφέλερ

21/11/2019

Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί μίνι σειρά με ήρωα τον κάλπικο Ροκφέλερ

Την πρώτη του τηλεοπτική απόπειρα ετοιμάζει ο Έλληνας σκηνοθέτης βασισμένος σε ένα αληθινό περιστατικό.

Ο Γιώργος Λάνθιμος γυρίζει μικρού μήκους για την Εθνική Λυρική Σκηνή

20/05/2019

Ο Γιώργος Λάνθιμος γυρίζει μικρού μήκους για την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο διεθνούς κλάσης σκηνοθέτης «επιστρέφει» στην Ελλάδα το 2020.

Ο Γιώργος Λάνθιμος ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του

23/02/2019

Ο Γιώργος Λάνθιμος ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του

Ένα εικοσιτετράωρο πριν διεκδικήσει με την «Ευνοούμενη» 10 Όσκαρ, μαθαίνουμε τις πρώτες πληροφορίες για τη νέα του κινηματογραφική δουλειά.

Γιώργος Λάνθιμος: «Με την

31/01/2019

Γιώργος Λάνθιμος: «Με την "Ευνοούμενη" ήθελα να πλησιάσω διαφορετικά μια ταινία εποχής»

O Χρήστος Μήτσης συνάντησε τον Γιώργο Λάνθιμο στη Βενετία για μια αποκλειστική one to one συνέντευξη, στην οποία μιλάει για την καινούργια του ταινία που πιθανότατα θα τον οδηγήσει στην οσκαρική καταξίωση.