Φεστιβάλ

Ξεκινάει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

«Stepping into the Boundary»
«Stepping into the Boundary»

Με μότο τη φράση «παλεύοντας για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διεκδικούμε το αύριο του πλανήτη», σηκώνει διαδικτυακή αυλαία το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (5-14/2) μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.

Περισσότερες από 50 ταινίες απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα, με έμφαση σε τρία αφιερώματα. Πρώτο το «Διεκδικώντας την ελευθερία», που αποτελείται από 14 ντοκιμαντέρ γύρω από την Ελληνική Επανάσταση και το οποίο συνοδεύεται από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή σκηνοθετών, πολεμικών ανταποκριτών από όλο τον κόσμο, αλλά και το κοινό του φεστιβάλ. Παράλληλα, διοργανώνεται το αφιέρωμα για την «Ισότητα των Φύλων» μέσα από επτά ταινίες, αλλά και μια εκτενής ενότητα αφοσιωμένη στο «Βασκικό Κινηματογράφο». Το τελευταίο αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο. Στο πλαίσιο της σύμπραξης προβάλλονται διαδικτυακά (14/2) ντοκιμαντέρ τριών σκηνοθέτιδων από τη χώρα των Βάσκων. Συγκεκριμένα των Μπέρθα Γκαζτελουμέντι («Ez, eskerrik Asko!», «Gladys Window»), Ιράτε Φρεσνέντα («Cold Lands») και της Μαιντέρ Ολεάγκα («Stepping into the Boundary»).

Σημειώστε πως υπάρχει διαφορετικό ημερήσιο πρόγραμμα, με την κάθε ταινία να προβάλλεται δωρεάν για 24 ώρες και να είναι διαθέσει για έως 200 θεάσεις.

«Cold Lands»
«Cold Lands»

Ακόμα, το Φεβρουάριο διεξάγεται το πρώτο σκέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με το δεύτερο να δρομολογείται για δια ζώσης διεξαγωγή το Μάιο. Τότε το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκτός από το βασκικό αφιέρωμα, παρουσία των δημιουργών, και το ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Για τη φετινή ιδιαίτερη διεξαγωγή του φεστιβάλ, σχολιάζει η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου: «Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που παραδοσιακά φιλοξενείται στις αίθουσες 9 πόλεων κάθε Ιανουάριο,  θα πραγματοποιηθεί στο Διαδίκτυο με όλη τη ποικιλομορφία του, και θα επισκεφθεί τους θεατές στο σπίτι τους, επεκτείνοντας έτσι την γεωγραφική του εμβέλεια. Αυτό που τώρα οργανώνεται διαδικτυακά, είναι προπομπός του Φεστιβάλ που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία τον Μάιο. Οι ταινίες που επιλέχθηκαν για το φετινό Φεστιβάλ, όχι μόνο αντικατοπτρίζουν μία πρωτοτυπία και αισθητική αριστεία, αλλά προσφέρουν πολλές διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές εμπειρίες και απόψεις. 52 σκηνοθέτες από 29 χώρες συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα και μας καλούν να ανοίξουμε τα μάτια μας στον κόσμο, έτσι όπως αυτοί τον έχουν αντιληφθεί και αποτυπώσει, άλλοτε σκληρά, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε νοσταλγικά, άλλοτε με κριτική και άλλοτε με συμπάθεια».

Συμπληρώνει η καλλιτεχνική σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα: «Είμαστε ευτυχείς γιατί κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε μία υπέροχη συνεργασία με το φεστιβάλ ΖΙΝΕΒΙ. Επίσης, μια ιδιαίτερη μνεία στο τόσο ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό μόνιμο αφιέρωμα του φεστιβάλ με την θεματική της Ισότητας, για το οποίο έχουμε θεσπίσει 2 βραβεία, για το καλύτερο Ελληνικό και το καλύτερο Ξένο ντοκιμαντέρ, με Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Όπως όλοι ξέρουμε, και δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερνά, τα θέματα της ισότητας δεν έχουν λυθεί. Καλούμε λοιπόν τους Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς να ανακαλύψουν τα προβλήματα που κρύβονται επιμελώς και περιμένουν την ευαισθησία, διεισδυτικότητά και καλλιτεχνική προσέγγιση για να αποκαλυφθούν σαν τους κρυμμένους θησαυρούς. Γιατί κάθε προσέγγιση της αλήθειας είναι ένας ακόμα θησαυρός».

banner

«Ξεφυλλίστε» το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ:
https://drive.google.com/file/d/1qDGIjrKtm8YRGdvAvnYmGToZrb5r3Lgr/view

Σχετικά Θέματα