Θέμα

Ξεκινά το ανανεωμένο 44ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

Από -

«Literal Legend»
«Literal Legend»

Εάν τα πρώτα δείγματα είχαν ήδη δοθεί με το «καλημέρα» πέρσι, στην πρώτη θητεία του σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, φέτος στη 44η διαδοχική χρονιά του θεσμού όλα αποπνέουν φρεσκάδα και ελπιδοφόρα προοπτική. Η διοργάνωση μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο αλλάζοντας εξολοκλήρου την εικαστική αισθητική της, έχοντας πια αποκτήσει ένα μίνιμαλ ασπρόμαυρο λογότυπο που εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου, ενώ ταλαντούχοι νέοι σκηνοθέτες βρίσκονται στα ηνία νευραλγικών τμημάτων του φεστιβάλ. Ο Θανάσης Νεοφώτιστος συνεχίζει τη δουλειά του στην ενότητα των διεθνών σπουδαστικών ταινιών, η οποία πέρσι παρουσίασε μια εξαιρετική φουρνιά, ενώ ο επίσης καταξιωμένος Γιώργος Ζώης «σπάει» το ρόδι ως επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα προστίθενται δύο νέα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα• το οικολογικού ενδιαφέροντος Short&Green και ένα αφιερωμένο στο animation, το οποίο αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Σιάκας. Ακόμα, σταθερή θέση στα πλάνα του θεσμού αποκτά το πρωτότυπο Cinema therapy της Ντενίς Νικολάκου, όπου ο κινηματογράφος συναντά τη ψυχοθεραπεία. Όσο για τις συνθήκες των προβολών, πρόκειται να επαναληφθεί το επιτυχημένα εφαρμοσμένο περσινό υβριδικό modusoperandi, που θέλει τις θεάσεις να γίνονται τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας https://disff.cine.gr/#/.

Βλέμματα στραμμένα στο εθνικό διαγωνιστικό

«Souls All Unaccompanied»
«Souls All Unaccompanied»

Ιδιαίτερα δυναμικός αναμένεται ο ευγενής ανταγωνισμός μεταξύ των 30 ελληνικών ταινιών που επιλέχθηκαν στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα. Ο αριθμός της ενότητας μειώθηκε κι άλλο σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβρη (34), γεγονός που απεικονίζει τη διάθεση των διοργανωτών να αυστηροποιήσουν με έναν τρόπο τα κριτήρια επιλογής των μικρού μήκους, ανεβάζοντας αντίστοιχα τον ποιοτικό πήχη. Φυσικά για το 44ο φεστιβάλ αυτό μένει να φανεί, ωστόσο κρίνοντας από την αμέσως προηγούμενη εμπειρία, η πρόβλεψη είναι θετική και η προσμονή μεγάλη. Ένας από τους λόγους είναι η επιστροφή αρκετών παλαιών γνώριμων και βραβευμένων του θεσμού, όπως το σκηνοθετικό δίδυμο των Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα («Literal Legend»), τον πολυνίκη Γιώργο Τελτζίδη («Souls All Unaccompanied»), και την Άρτεμις Αναστασιάδου («Το Βανκούβερ») η οποία απέσπασε διαδοχικά βραβεία το 2018 («Calling»)και το 2019 («I Am Mackenzie»).

Οι διεθνείς παίκτες

«Από το Μπαλκόνι»
«Από το Μπαλκόνι»

Τρεις είναι οι ελληνικές ταινίες οι οποίες συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, δύο εκ των οποίων συναντάμε και στο εθνικό κι οι οποίες έρχονται στη Δράμα με αέρα Κρουαζέτ. Το «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου φιλοδόξησε πέρυσι να κάνει το δύο στα δύο για το ελληνικό σινεμά, συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Κανών ένα χρόνο μετά το Βασίλη Κεκάτοκαι το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς». Από την άλλη, πρόσφατα ο Μανώλης Μαυρής ήταν μεταξύ των διακριθέντων στην Εβδομάδα της Κριτικής, όπου το επιβλητικά στιλιζαρισμένο «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» τιμήθηκε με το βραβείο Canal+. Την τριάδα συμπληρώνει το animation «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη, το οποίο ξεκινάει τη φεστιβαλική πορεία του από εκεί που ξεκίνησε, μιας και το 2017 είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο pitching στη Δράμα.

banner

Διεθνές διαγωνιστικό, έτος 0

«Brutalia, Εργάσιμες Μέρες»
«Brutalia, Εργάσιμες Μέρες»

«Το πρόγραμμα μας είναι ένα πολυσυλλεκτικόμωσαϊκό με κινηματογραφιστές από όλες τις ηπείρους που εστιάζουν μεφρέσκια και μοντέρνα ματιά στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους κόσμο.Αυτή την χρονιά αυξήσαμε την διάρκεια των ταινιών που δεχόμαστε στα 45λεπτά και επιλέξαμε με χαρά πολύ δυνατές ταινίες που συνήθως δεβρίσκουν θέση στα φεστιβάλ λόγω μεγαλύτερης διάρκειας». Με αυτά τα λόγια προϊδεάζει το κοινό ο Γιώργος Ζώης για όσα πρόκειται να παρακολουθήσει σε ένα τμήμα το οποίο έχει αλλάξει ριζικά προβολή. Η έμφαση δίνεται, μεταξύ άλλων, σε τολμηρές ιδέες και ανανεωτικές σκηνοθετικές προτάσεις που επενδύουν στο ρίσκο και την πρωτοτυπία. Ανάμεσά τους το αιγυπτιακό «Φοβάμαι να Ξεχάσω το Πρόσωπό σου» (Σαμέχ Αλάα) που απέσπασε το φετινό Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκους ή το ούγγρικο φιλμ «Δοξασμένη Γη» της ανερχόμενης δημιουργού Μπορμπάρα Νάγκι. Έπειτα, οι φίλοι του γαλλικού σινεμά και του Λεός Καράξ συγκεκριμένα, δεν πρέπει να χάσουν την «Πριγκίπισσα της Ιερουσαλήμ» (Νικολά Παμπάν & Γκιγιόμ Λεβίλ), όπου εμφανίζεται ο αμίμητος ηθοποιός ΝτενίΛαβάν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού συμμετέχει μια συνάδελφος του Λαβάν, η γνωστή Άννα Μουγκλαλίς.

Σχετικά Θέματα

Δείτε online τις βραβευμένες μικρού μήκους του διεθνούς διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Δράμας

22/09/2021

Δείτε online τις βραβευμένες μικρού μήκους του διεθνούς διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Δράμας

Για λίγες μέρες ακόμα μπορείτε να επωφεληθείτε από τη ψηφιακή πλατφόρμα της διοργάνωσης όπου υπάρχουν όλα τα φιλμ που τίμησε ο θεσμός.

Τα βραβεία και ένας (μικρός) απολογισμός του 44ου Φεστιβάλ Δράμας

20/09/2021

Τα βραβεία και ένας (μικρός) απολογισμός του 44ου Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές της γιορτής των ταινιών μικρού μήκους.

Οι κρυμμένοι μικρού μήκους άσσοι του διεθνούς σπουδαστικού στο 44ο Φεστιβάλ Δράμας

17/09/2021

Οι κρυμμένοι μικρού μήκους άσσοι του διεθνούς σπουδαστικού στο 44ο Φεστιβάλ Δράμας

Η νεόκοπη ενότητα του θεσμού επιφυλάσσει συγκινήσεις για όσους τολμήσουν να την ανακαλύψουν.

Οι 5 ελληνικές μικρού μήκους του 44ου Φεστιβάλ Δράμας που μας κέρδισαν έως τώρα

17/09/2021

Οι 5 ελληνικές μικρού μήκους του 44ου Φεστιβάλ Δράμας που μας κέρδισαν έως τώρα

Αυτές είναι οι ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος που ξεχωρίζουμε λίγο πριν το φινάλε της διοργάνωσης.

«Girlhood»: η αντιμετώπιση της εφηβείας μέσα από τα μάτια τριών κοριτσιών

15/09/2021

«Girlhood»: η αντιμετώπιση της εφηβείας μέσα από τα μάτια τριών κοριτσιών

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το Onassis Culture με θέμα την ενηλικίωση και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.

Η Εύη Καλογηροπούλου δεν μπορούσε να πιστέψει πως την επέλεξε το φεστιβάλ των Κανών

28/10/2020

Η Εύη Καλογηροπούλου δεν μπορούσε να πιστέψει πως την επέλεξε το φεστιβάλ των Κανών

Μιλήσαμε με την Ελληνίδα δημιουργό η οποία βρίσκεται στην Κρουαζέτ διεκδικώντας το Χρυσό Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους με το «Motorway 65».