Κριτική

Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου

Από -

Ο σταρ Ζιλ Λελούς βασάνισε πολύ το πότε θα επέλεγε να ξανακαθίσει στη σκηνοθετική καρέκλα. Και όταν το αποφάσισε, 14 χρόνια μετά τη μέτρια κωμωδία «Narco», προτίμησε να κάνει όλη τη δημιουργική δουλειά (παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος) και να μοιράσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μερικούς από τους πιο έμπειρους συμπατριώτες του.

Όλοι δέχτηκαν να πλαισιώσουν τον Ματιέ Αμαλρίκ, πειστικότατο ως απελπισμένο Μπερτράν, ο οποίος έπειτα από δύο χρόνια ανεργίας βρίσκεται στα πρόθυρα γερής υπαρξιακής κρίσης. Η παρέα των υπόλοιπων αντρών που συναντά στη δημόσια πισίνα όμως του δίνει παρηγορητική διέξοδο και μια τρελή ιδέα: τη δημιουργία μιας ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης, την οποία αναλαμβάνει να προπονήσει μια πρώην πρωταθλήτρια του υγρού στίβου.

Οι «Άντρες Έτοιμοι για Όλα» βάζουν μαγιό κι επιχειρούν να διασκευάσουν αλά γαλλικά μια κωμική, πασπαλισμένη με το ανάλογο δραματικό σασπένς εκδοχή της χιλιο­ειπωμένης ιστορίας μιας χούφτας losers που παίρνουν από όσους τους έχουν υποτιμήσει –η ζωή, η κοινωνία και ο εαυτός τους– μια γλυκιά εκδίκηση. Ο Λελούς βρίσκει τον σωστό αφηγηματικό τόνο της ενήλικης κωμωδίας και, παρότι δεν καταλαβαίνουμε ποτέ γιατί ο Μπερτράν επιλέγει την ιδέα της συγχρονισμένης κολύμβησης, οι έμπειροι πρωταγωνιστές είναι ξεκαρδιστικοί στον τρόπο που συνθέτουν έναν μικρόκοσμο από συμπληρωματικούς, απόλυτα γραφικούς χαρακτήρες.

Έξυπνοι διάλογοι, κάποιες συγκινητικές στιγμές και μερικές αλήθειες ζωής βοηθούν την ταινία να φτάσει εύκολα στην τελική ευθεία, όπου μια σειρά από τεμπέλικες feelgood σεναριακές λύσεις τη σπρώχνουν σε ένα παλιομοδίτικα προβλέψιμο φινάλε, κάτι που δεν την εμπόδισε να μετρήσει δέκα υποψηφιότητες για βραβεία Σεζάρ και πάνω από 4,5 εκατ. θεατές στη Γαλλία.

Γαλλία, Βέλγιο. 2018. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Σχετικά Θέματα