Κριτική

Κολέκτιβ

Από -

Το σύγχρονο ρουμάνικο σινεμά κοιτάζει κατάματα τη μετακομμουνιστική πραγματικότητα που το γέννησε, προσπαθώντας να αναλύσει μια περίπλοκη, εξαιρετικά αντιφατική κοινωνική δυναμική. Από τα «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες» και «Αστυνομία, Ταυτότητα» ως το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό», όποια κινηματογραφική προσέγγιση κι αν επιλέξει, το συμπέρασμα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο. Άναρχη δομή, στρεβλή θεσμική ιεραρχία, ανεξέλεγκτη διαπλοκή και μια διάχυτη μισαλλοδοξία ορίζουν μια εφιαλτικά παράλογη καθημερινότητα, την οποία μπορεί να αντικρίσει κανείς από την πικρά αστεία ή από τη βαθιά τραγική πλευρά της.

Ο Γερμανορουμάνος ντοκιμαντερίστας Αλεξάντερ Νανάου («Toto and his Sisters») έρχεται να επιρρώσει όλα τα παραπάνω με τη δική του σινε-μαρτυρία, περιγραφή ενός σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς μεγατόνων και παράλληλα ύμνο στην αληθινά μαχόμενη δημοσιογραφία. Η υπόθεση αφορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε το 2015 κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο κλαμπ «Colectiv» στο Βουκουρέστι και άφησε πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, οι περισσότεροι από τους τελευταίους αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μια γιατρός σπάει τη σιωπή και ένας αθλητικός δημοσιογράφος αποκαλύπτει μια τεράστια ιατρική απάτη που θα ρίξει την ίδια την κυβέρνηση.

Το αφηγηματικά συναρπαστικό και πολιτικά διεισδυτικό χρονικό του Νανάου, κουρδισμένο στο τέμπο αγωνιώδους θρίλερ, υιοθετεί το ρόλο ενός ουδέτερου παρατηρητή (δίχως σχόλια off ή συνεντεύξεις), χωρίς όμως να απομακρύνεται εκατοστό από το θέμα του. Ξεφλουδίζοντάς το σαν το κρεμμύδι, αποκαλύπτει ολοένα εσωτερικότερους φλοιούς της αλήθειας, η οποία τελικά ξεγυμνώνεται χωρίς αισιόδοξες θριαμβολογίες – θεόπικρη και καφκική μέχρι το κόκαλο. Δύο οσκαρικές υποψηφιότητες (ντοκιμαντέρ και διεθνούς ταινίας), Ευρωπαϊκό Βραβείο ντοκιμαντέρ και πλήθος φεστιβαλικών και ακαδημαϊκών διακρίσεων.  

banner

Ρουμανία, Γερμανία. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: CINOBO.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά

Σχετικά Θέματα