Νέα

Κοινή επιστολή τεσσάρων κινηματογραφικών σωματείων για τους εργαζομένους του σινεμά

Σε κοινή επιστολή τους η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Σκηνοθετών και Παραγωγών Ελλάδος και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοαστικού Τομέα απευθύνουν έκκληση στα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κάλυψη των αναγκών τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Θυμίζουμε πως νωρίτερα ανακοινώθηκε η προσθήκη ακόμα 160.000 εργαζομένων στη λίστα των αποδεκτών της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ από τη μεριά της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου είχε αποστείλει δική της επιστολή σχετική με το θέμα στις 28/3.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των σωματείων:

Προς:
Κ. Γιάννη Βρούτση Υπουργό Εργασίας
Κ. Χρήστο Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών
Κ. Άδωνι Γεωργιάδη Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Κα Λίνα Μενδώνη Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Αθήνα, 21 Απριλίου, 2020

Κύριοι, κυρία,

Εν όψει της μεγάλης κρίσης που ζούμε έχετε ενημερωθεί από συλλογικούς φορείς που καλύπτουν ένα μέρος του φάσματος των εργαζόμενων στον κινηματογραφικό χώρο ώστε τα μέλη τους, να περιληφθούν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για χορήγηση του Επιδόματος Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ.

Ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται ένα μεγάλο μέρος εργαζόμενων στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον κινηματογράφο, στη διοργάνωση εκδηλώσεων, που ενώ πλήττονται εξ ίσου με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες αποφάσεις είτε γιατί δεν πληρούνται κάποια από τα κριτήρια που έχει θέσει η ΚΥΑ 39162/ 16.4.2020 είτε γιατί αν και πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις δεν εμφανίζονται τα στοιχεία τους στο σύστημα της Εργάνης. Πρόκειται για:

1. Ελεύθερους επαγγελματίες του Πολιτιστικού Τομέα που ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος τίθεται η μη υποβολή μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ κατά τους  τελευταίους έντεκα μήνες.

2. Όσους και όσες από εμάς υποβάλουν φορολογική δήλωση με την επαγγελματική τους ιδιότητα αλλά πληρώνονται χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. (Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ή μπλοκ αποδείξεων ή τίτλος κτήσης) για εισοδήματα τα οποία φορολογούνται κανονικά και γίνονται οι σχετικές ασφαλιστικές κρατήσεις.

Ωστόσο από την πανδημία του COVID19 έχουμε πληγεί όλοι ανεξαιρέτως αφού:

● Γυρίσματα κάθε μορφής οπτικοακουστικού περιεχομένου έχουν ακυρωθεί ή ανασταλεί.
● Οι χρηματοδοτήσεις ταινιών και η έγκαιρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων  των φορέων της πολιτείας καθώς και οι  διαδικασίες εγκρίσεων από τα θεσμικά όργανα (ΕΚΚ κλπ.) έχουν παγώσει.
● Οι κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν τις ταινίες μας ήταν τα πρώτα θύματα της καραντίνας.

Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε την αγωνία του αύριο ως προς το αν θα  υπάρξουμε ως δημιουργοί πολιτισμού σε μια διαφαινόμενη, πρωτοφανούς έντασης, οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει την πανδημία και που ο κλάδος μας θα είναι από τους πρώτους που θα πληγούν.

Η πρότασή μας προς την πολιτεία, ως εργαζόμενοι σε κάθε ειδικότητα του οπτικοακουστικού κλάδου της χώρας είναι να υπαχθούμε χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς στην επιδότηση των 800 ευρώ με μόνο κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα που αναγράφεται στην τελευταία φορολογική μας δήλωση: του παραγωγού, του σκηνοθέτη, του τεχνικού, του σεναριογράφου, του καλλιτεχνικού συντελεστή.

Είναι το στοιχειώδες που οφείλει η πολιτεία, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις και με σεβασμό στους δημιουργούς και στους εργαζόμενους στον οπτικοαουστικό τομέα του Πολιτισμού.

Με εκτίμηση,
Το ΔΣ της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ)
Το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ)
Το ΔΣ της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)
Το ΔΣ της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ)»

Σχετικά Θέματα

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά από το Υπουργείο Πολιτισμού

22/04/2020

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους που προβλέπεται να στηριχθεί η ντόπια κινηματογραφική παραγωγή.

Ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών για τη στήριξη των κινηματογράφων

22/04/2020

Ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών για τη στήριξη των κινηματογράφων

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης εκφράζει την αγωνία του για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που απειλή τη βιωσιμότητα των αιθουσών.

Εντάχθηκαν στο επίδομα των € 800 ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές και τεχνικοί

21/04/2020

Εντάχθηκαν στο επίδομα των € 800 ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές και τεχνικοί

Ακόμη 160.000 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και άνθρωποι του πολιτισμού, δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, σύμφωνα με την νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού εκπέμπουν SOS

16/04/2020

Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού εκπέμπουν SOS

Μιλήσαμε με τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο και τον Κωνσταντίνο Κεχαγιόγλου για τον αποκλεισμό από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον πολιτισμό.

Επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη στήριξη των απασχολούμενων στο σινεμά

28/03/2020

Επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη στήριξη των απασχολούμενων στο σινεμά

Η Ακαδημία απευθύνεται στους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, στον Γεν. Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τους Προέδρους του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ.