Κριτική

Κλέφτης Αλόγων

Από -

Oσος κυνισμός περίσσευε από το ανατριχιαστικά ξεκαρδιστικό «Με Σειρά Εξαφάνισης», το οποίο ο ίδιος ο Χανς Πέτερ Μόλαντ διασκεύασε πρόσφατα ως αγγλόφωνη «Ψυχρή Καταδίωξη», τόση διάθεση για αληθινή, τρυφερή ανθρώπινη επαφή κατακλύζει τον «Κλέφτη Αλόγων». Την κινηματογραφική διασκευή ενός λογοτεχνικού μπεστ σέλερ του Περ Πέτερσον, το οποίο συμπλέκει μια δραματική ιστορία ενηλικίωσης κι έναν νοσταλγικό στοχασμό πάνω στο πέρασμα του χρόνου.

Και οι δύο αφορούν τον 67χρονο και χήρο πλέον Τροντ, ο οποίος στο τέλος του 1999 μετακομίζει σε ένα απομονωμένο χωριό της νορβηγικής ενδοχώρας (καινούργια χιλιετία, καινούργια ζωή). Ανακαλύπτοντας πως έχει για γείτονα έναν άντρα που γνώριζε όταν ήταν παιδί, ανακαλεί τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1948, τα οποία του άλλαξαν τη ζωή. Τότε που μαζί με τον πατέρα του πέρασαν μερικές εβδομάδες στην ορεινή εξοχή κι ο έφηβος Τροντ ήρθε για πρώτη φορά σε μετωπική επαφή με τις έννοιες του θανάτου, της ζήλιας, της φιλίας, του ζην επικινδύνως, του έρωτα και της προδοσίας.

Με αφηγηματικό στιλιζάρισμα που φλερτάρει γρήγορα με την επιτηδευμένη μανιέρα, ο Μόλαντ ενώνει τις δύο ιστορίες με διαρκή φλας μπακ και όνειρα βγαλμένα από το παρελθόν, που αναστατώνουν τον ηλικιωμένο Τροντ. Στην προσπάθειά του να προσδώσει διηγηματική ένταση στο πώς ο ήρωας αφήνει πίσω την εποχή της αθωότητας, υπογραμμίζει με επαναλήψεις, αργές κινήσεις και πολλαπλές λήψεις τις «κρίσιμες στιγμές» και υπερτονίζει τον καταλυτικό ρόλο της φύσης, η οποία γίνεται πρωταγωνίστρια.

Ο βραβευμένος με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για τη φωτογραφία του Ράσμους Βίντεμπεκ («Ο Έρωτας της Βασίλισσας», «Ο Μαύρος Πύργος») πασχίζει να φορτίσει με ένταση κι ενδιαφέρον τη φλύαρη πλοκή, αλλά τα ατμοσφαιρικά πλάνα του δεν μπορούν να δέσουν αρμονικά φροϊδικές αναφορές, ιστορική κριτική (η Σκανδιναβία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, υπαρξιακά ερωτήματα κι ένα συναρπαστικό δράμα. Τα καταφέρνει πολύ καλύτερα ένα κοντινό στον στωικό και καθυστερημένα συνειδητοποιημένο Στέλαν Σκάρσγκαρντ.

Νορβηγία, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: WEIRD WAVE.