Κριτική

Κατακούτελα

Από -

Μια φανατική εργένισσα δημοσιογράφος, η οποία περνά από τη μια περιστασιακή ερωτική περιπέτεια στην άλλη, έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα μιας μόνιμης σχέσης. Η τηλεοπτική σταρ και σεναριογράφος Έιμι Σούμερ και ο ανανεωτής της αμερικανικής κωμωδίας Τζαντ Άπατοου σαρκάζουν τα στερεότυπα των ρομαντικών love stories μέσα από μια ξεκαρδιστική, όχι όμως όσο θα θέλαμε τολμηρή ιστορία ενηλικίωσης.

Η αμερικανική κοινωνία έχει το χάρισμα(;) να απωθεί διαρκώς τα τραύματα και τα προβλήματά της την ίδια στιγμή με την οποία τα δείχνει με τεντωμένο το δάχτυλο. Ένα από τα αμέτρητα σινε-παραδείγματα αυτής της αντίφασης είναι η νέα αμερικανική κωμωδία, όπως αυτή μεταλλάχθηκε από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας σε κάτι πολύ πιο αθυρόστομο και ρεαλιστικό, όχι όμως απαραίτητα και ιδεολογικά τολμηρό. Πρωτεργάτης της ο Τζαντ Άπατοου, ο οποίος ξεκίνησε γράφοντας για την τηλεόραση και πατώντας πάνω στην παράδοση του εβραϊκού χιούμορ, της stand up comedy, του «Saturday Night Live» και των αδελφών Φαρέλι εκτοξεύτηκε στο χολιγουντιανό στερέωμα με το ενήλικα ξεκαρδιστικό «Παρθένος ετών 40».

Είτε ως σεναριογράφος - σκηνοθέτης («Με την Πρώτη», «Πεθαίνω στα Γέλια») είτε ως παραγωγός («Superbad», «Φιλενάδες») δημιούργησε γρήγορα τη δική του σχολή, ιδιαίτερη, η οποία με τη σειρά της επηρέασε το σαρκαστικό και χοντροκομμένο στιλ της νέας κωμικής εποχής – του «Hangover», του «Ted» και του «This Is the End». Κυρίαρχο θέμα των ταινιών του, όπως και ολόκληρης της νέας αμερικανικής κωμωδίας, είναι αυτό της καθυστερημένης ενηλικίωσης. Παλιμπαιδίζοντες ενήλικοι που αρνούνται να εργαστούν, να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους, να ξεπεράσουν τις παιδικές τους αναφορές, να κάνουν σεξ, να δεσμευτούν συναισθηματικά και κοινωνικά – να οι αστείοι ήρωες του αμερικανικού σινεμά του 21ου αιώνα.

Μια απ’ αυτούς είναι και η Έιμι, δημοσιογράφος που αναλαμβάνει ένα ρεπορτάζ για έναν πετυχημένο αθλίατρο, αν και μισεί τα σπορ σχεδόν όσο και τη μονογαμία. Η γνωριμία της με τον ευγενικό χειρουργό, όμως, θα τη βάλει στο λούκι της μόνιμης σχέσης, πυροδοτώντας μια σειρά διασκεδαστικών παρεξηγήσεων που τυραννούν κάθε ρομαντική κομεντί. Μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με τον ανατρεπτικό σαρκασμό του Άπατοου, αλλά και με το πολιτικά ανορθόδοξο χιούμορ της ανερχόμενης τηλεοπτικής σταρ Έιμι Σούμερ («Inside Amy Schumer»), μια διπλή, μετωπική επίθεση δηλαδή σε πολλά κομφορμιστικά και ξεπερασμένα στερεότυπα. Η Έιμι, βασισμένη σε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία της αληθινής Έιμι (μια σαρωτική κινηματογραφική παρουσία), δεν είναι ένας ούτε καθωσπρέπει ούτε ακριβώς συμπαθής χαρακτήρας.

Η ψυχολογική ανωριμότητά της μετατρέπεται στα χέρια των δυο δημιουργών σε ιδανικό κωμικό όπλο το οποίο χτυπά με ρυθμό, τόλμη και επιδεξιότητα τις σχέσεις των δυο φύλων, το κυνήγι της επαγγελματικής καταξίωσης, τις οικογενειακές αξίες και φυσικά το φόβο της καθ’ οιονδήποτε τρόπο δέσμευσης – της επώδυνης ενηλικίωσης. Όταν όμως εκείνη αναπόφευκτα καταφθάνει, αποκαλύπτεται –να το τεντωμένο δάχτυλο– πως δεν αφορά παρά τη μόνιμη σχέση (μιας ζωής;) και την οικογενειακή ευτυχία. Μια εν τέλει ελάχιστα φεμινιστική, κοινωνικά ασφαλή και χολιγουντιανά επιβεβαιωμένη χάπι εντ επιλογή.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: UIP.