Κριτική

Ηρωικά Χαμένοι

Από -

Στην «Αγελάδα που Έπεσε Από τον Ουρανό» του 2011, ο Σεμπαστιάν Μπορενστέιν σχολίασε με γλυκόπικρο χιούμορ την ξενοφοβία, τη σύγχρονη αλλοτρίωση και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Στον «Πιλότο» του 2016, επέστρεψε σε μια σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης αργεντίνικης ιστορίας και μέσα από ένα πολιτικό θρίλερ περιέγραψε παγιδευμένους κινηματογραφικούς ήρωες, οι οποίοι ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην πανίσχυρη μοίρα τους. Στους «Ηρωικά Χαμένους», ο 57χρονος σκηνοθέτης κρατάει ιδέες κι από τις δύο προηγούμενες ταινίες του, ξεκινώντας από την οικονομική κρίση που χτύπησε αποφασιστικά τη χώρα του πριν από μία εικοσαετία και προχωρώντας σε μια κοινωνικά ευαίσθητη κομεντί στα χνάρια του Κεν Λόουτς.

Πρώτο βήμα: οι ήρωές μας, απόκληροι ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος. Πρόκειται για ένα μεσήλικο ζευγάρι και ένα φίλο τους, θαυμαστή του Μιχαήλ Μπακούνιν(!), που ζουν σε μια κωμόπολη κοντά στο Μπουένος Άιρες και το 2001 αποφασίζουν να αγοράσουν και να επαναλειτουργήσουν μια εγκαταλελειμμένη σιταποθήκη. Στο συνεταιριστικό όνειρο συνεισφέρουν και μερικοί ακόμα συμπολίτες τους, αλλά όταν μαζεύουν με κόπο τα απαιτούμενα 150.000 δολάρια, πείθονται από έναν τραπεζικό να τα αποσύρουν από τη θυρίδα φύλαξης και να τα καταθέσουν σε λογαριασμό, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν δανειοδότηση.

Δεύτερο βήμα: το ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο. Το ίδιο βράδυ κηρύσσεται τραπεζικό lockdown κι οι καταθέσεις εξανεμίζονται, ενώ εκείνοι μαθαίνουν πως ένας μεγαλοδικηγόρος είχε προλάβει την τελευταία στιγμή να ανταλλάξει ενδοτραπεζικά τα δολάρια τους σε –μηδαμινής αξίας πλέον– πέσος. Τρίτο βήμα: ο συνδυασμός χιουμοριστικής περιγραφής χαρακτήρων και καταστάσεων, με το στήσιμο μιας αγωνιώδους heist movie. Ένα χρόνο μετά την άτυχη προσπάθεια, ενώ μια προσωπική τραγωδία θα βυθίσει σε κατάθλιψη τον ήρωά μας Φερμίν, μια πολύτιμη πληροφορία καταφθάνει στη διαλυμένη πλέον παρέα· μαθαίνουν την ακριβή τοποθεσία όπου ο απατεώνας δικηγόρος έχει κρύψει τα χρήματά του, όμως η παραβίαση του υπόγειου χρηματοκιβωτίου του μοιάζει αδύνατη.

banner

Μπορενστέιν και Εδουάρδο Σάκερι (συγγραφέας του μυθιστορήματος όπου βασίζεται η ταινία και συν-σεναριογράφος της, όπως ακριβώς και στο οσκαρικό «Μυστικό στα Μάτια της») οργανώνουν μια απολαυστικά αταίριαστη «συμμορία» από losers, οι οποίοι προχωρούν αυτοσχεδιάζοντας στην οργάνωση ενός ριφιφί αλά «Συμμορία των 11» και «Πώς να Κλέψετε Ένα Εκατομμύριο Δολάρια». Η ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ, μάλιστα, είναι αυτή η οποία εμπνέει το… εκδικητικό προλεταριάτο (μην ξεχνάτε τον Μπακούνιν) σε κρίσιμη λεπτομέρεια του σχεδίου του, προσθέτοντας μια κομψή σινεφίλ νότα σ’ αυτή την στρογγυλεμένη στις αιχμές της δραματική κωμωδία που συνθηματολογεί, στέκει όμως από τη μεριά των κοινωνικά αδυνάτων, τυλίγοντάς τους με ζεστό χιούμορ και κινηματογραφική στοργή που δεν θα άφηναν ασυγκίνητο τον Άκι Καουρισμάκι.

Αργεντινή, Ισπανία. 2019. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.