Κριτική

Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ

Από -

Διπλά υποψήφιος για Όσκαρ με τη «Μονάκριβη» (2009), ο Λι Ντάνιελς είναι ένας από τους πρώτους «ακτιβιστές» του μοντέρνου –μετα-Σπάικ Λι εποχής– Χόλιγουντ γύρω από θέματα της αφροαμερικανικής μειονότητας. Θαρραλέος όσο και διδακτικός («Ο Μπάτλερ», 2013), εμμένει στο καταγγελτικό ύφος του, βιογραφώντας τώρα μια εμβληματική προσωπικότητα της μπλουζ μουσικής, η ζωή της οποίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συστημική καταπίεση των Μαύρων στις μεταπολεμικές ΗΠΑ.

Το «Η Κυρία Τραγουδάει τα Μπλουζ» έφερε το 1972 μια οσκαρική υποψηφιότητα πρώτου ρόλου στην ποπ σταρ Νταϊάνα Ρος, η οποία ενσάρκωσε με πάθος τη θρυλική Μπίλι Χολιντεϊ σε ένα αμβλύ, ξεπερασμένο πια biopic του Σίντνεϊ Φιούρι. Η ταινία έθιγε απλά τα ανάλογα πολιτικοινωνικά θέματα, ο Ντάνιελς όμως εστιάζει έντονα σ’ αυτά, βγάζοντας εκτός κάδρου τα ταραγμένα νεανικά χρόνια της Lady Day. Ξετυλίγει το νήμα της ιστορία της από το 1947, όταν εκείνη μπαίνει στο στόχαστρο των ρατσιστών επικεφαλής του FBI, επιμένοντας να συμπεριλαμβάνει στο ρεπερτόριό της το «απαγορευμένο» «Strange Fruit», του οποίου οι στίχοι αναφέρονται στο λιντσάρισμα ενός Αφροαμερικανού.

Ευάλωτη ως εθισμένη στην ηρωίνη, η Χόλιντεϊ αποτελεί εύκολο στόχο για τους ομοσπονδιακούς πράκτορες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να την ενοχοποιήσουν για κατοχή ναρκωτικών. Έτσι, ο νεαρός και όμορφος Αφροαμερικανός στρατιώτης Τζίμι Φλέτσερ, που παρουσιάζεται ως μουσικός λάτρης της, ακολουθεί στην πραγματικότητα τις εντολές του προϊσταμένου του, του διαβόητα μισαλλόδοξου Χάρι Άσλινγκερ.

banner

Ο Ντάνιελ ανοίγει το biopic manual μιας τυπικής χολιγουντιανής παραγωγής, προσεγμένης και διδακτικής, που παρά την πιο ελεύθερη γλώσσα και τη ρεαλιστικότερη απεικόνιση της χρήσης ναρκωτικών δεν διαφέρει στην κινηματογραφική ουσία από την «Κυρία…» του Φιούρι. Ούτε φυσικά από εκείνη των πρόσφατων «Η Θρυλική Μα Ρέινι» ή «Μια Νύχτα στο Μαϊάμι», δράματα βασισμένα σε αληθινά περιστατικά αφροαμερικανικής διεκδίκησης δικαιωμάτων με ατού την αναπαράσταση εποχής και τις δυναμικές ερμηνείες. Όπως αυτή της εντυπωσιακά πειστικής Άντρα Ντέι, βραβευμένης με Χρυσή Σφαίρα και υποψήφιας για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου.

ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 126΄.Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Σχετικά Θέματα