Κριτική

Ιάκωβος ο Ψεύτης

Από -

Μια συγκινητική ιδέα αναπτύσσεται υποδειγματικά σε ένα γλυκόπικρο, ανθρώπινο δράμα που χάρισε στην Ανατολική Γερμανία τη μοναδική στην ιστορία της οσκαρική υποψηφιότητα.

Η μοναδική υποψηφιότητα της Ανατολικής Γερμανίας για Όσκαρ ανήκει σε ένα γλυκόπικρο δράμα επιβίωσης το οποίο διαπραγματεύεται το βαρύ θέμα του με μια συγκινητική ελαφρότητα που αναγνωρίζεται αμέσως στο κατοπινό «Η Ζωή Είναι Ωραία» του Ρ. Μπενίνι. Αφηγείται την ιστορία του Ιάκωβου (Γιάκομπ), μέλους ενός εβραϊκού γκέτο στην Ανατολική Ευρώπη, ο οποίος, για να σώσει έναν παράτολμο ομοεθνή του από μια απονενοημένη κίνηση, του ομολογεί πως έχει ακούσει καλές ειδήσεις στο ραδιόφωνό του. Παγιδευμένος στο ψέμα του, αναγκάζεται πλέον να τροφοδοτεί όλο το γκέτο με νέα για τη νικηφόρα προέλαση των Σοβιετικών.

Πρόκειται για μια ευρηματική ιδέα που αναπτύσσεται υποδειγματικά, χάρη στην τέλεια αφηγηματική ισορροπία ανάμεσα στο πικρό χιούμορ, την απελευθερωτική δύναμη της φαντασίας και τον απαισιόδοξο ρεαλισμό. Οι λύσεις που εφευρίσκει ο Ιάκωβος είναι απλές και ευφυείς, τα σύντομα φλας μπακ μοντάρονται εμπνευσμένα, περιγράφοντας λιτά την προπολεμική ανέμελη ζωή, και ο βραβευμένος στο φεστιβάλ Βερολίνου Βλάστιμιλ Μπρόντσκι βάζει κάτω και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, πρωταγωνιστή της Γαλλοαμερικανικής διασκευής του 1999.

Αν. Γερμανία. 1974. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: NEW STAR.