Κριτική

Η Χαμένη Πόλη του Ζ

Από -

Ευαίσθητη κι επικεντρωμένη στους χαρακτήρες, αλλά άνευρη και αναποφάσιστη αναπαράσταση μιας αληθινής ιστορίας.

Μετά το εντελώς άνισο «Κάποτε στη Νέα Υόρκη» ο Αμερικανικός auteur Τζέιμς Γκρέι, που έχτισε τη φήμη του με σκοτεινά αστυνομικά θρίλερ («Η Μικρή Οδησσός», «Η Νύχτα Μας Ανήκει»), επιστρέφει με άλλο ένα δράμα εποχής, βασισμένο σε μια πολύκροτη αληθινή ιστορία. Αυτήν του εξερευνητή Πέρσι Φόσετ, του οποίου η εξαφάνιση στα δάση της Νότιας Αμερικής το 1925 έχει προκαλέσει έναν τεράστιο κύκλο θεωριών, δημοσιεύσεων και αντιπαραθέσεων που κρατάνε μέχρι σήμερα. Ακολουθώντας τη βιογραφία του Φόσετ από τον δημοσιογράφο του «The New Yorker» Ντέιβιντ Γκαν, πρωτοσυναντάμε τον Βρετανό φιλόδοξο αξιωματικό το 1906, όταν αναλαμβάνει την επικίνδυνη αποστολή να χαρτογραφήσει τα αμφισβητούμενα σύνορα Βραζιλίας και Βενεζουέλας.

Κατά την επιστροφή στη χώρα του, έπειτα από δύο χρόνια στη ζούγκλα του Αμαζονίου, είναι εθνικός ήρωας. Ωστόσο, διακινδυνεύει τη φήμη του επικαλούμενος στοιχεία για την ύπαρξη μιας μυθικής, χαμένης στα τροπικά δάση πόλης ιθαγενών. Αποφασισμένος να τη βρει, οργανώνει μια καινούργια αποστολή, παρά τους θανάσιμους κινδύνους και την έντονη δυσαρέσκεια της οικογένειάς του.

Η ιστορία του Φόσετ είναι συναρπαστική, γεμάτη ερωτήματα πάνω στην αφοσίωση σε μια ιδέα, τη γοητεία του αγνώστου, τη σύγκρουση των πολιτισμών, την αποικιοκρατική διάσταση των εξερευνήσεων και τη σχέση προσωπικού οράματος και οικογενειακής/κοινωνικής ευθύνης. Κάποια ήδη γνωστά και κάποια νέα θέματα για το φιλμικό σύμπαν του Γκρέι, ο οποίος υπηρετεί έναν ιδιότυπο, χαμηλότονο και σκοτεινά γοητευτικό ρεαλισμό. Αυτός κατορθώνει να μεταφέρει τον θεατή εκεί όπου το θαυμαστό και το απειλητικό συγκατοικούν με πρωτόγνωρο τρόπο για τον πολιτισμένο λευκό.

Δυσκολεύεται όμως να τον πείσει για την «τρέλα» του ήρωα αλλά και των συντρόφων του (ή κατόπιν του γιου του) να αναμετρηθούν θανάσιμα με αυτόν τον κόσμο των γήινων και μεταφυσικών μυστηρίων. Τελικά η ταινία μοιάζει να θίγει πολλά μα να παθιάζεται με ελάχιστα, να υιοθετεί έναν πιο αργόσυρτο παρά υποβλητικό αφηγηματικό ρυθμό, ενώ ο Τσάρλι Χάναμ του «Βασιλιά Αρθούρου» αποδεικνύεται λίγος για πρωταγωνιστής μιας χερτσογκικής, υπαρξιακών διαστάσεων περιπέτειας.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης