Νέα

Η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ανακοινώνει τις μελλοντικές δράσεις της Ταινιοθήκης

Από -

«One sings, one doesn't», Ανιές Βαρντά
«One sings, one doesn't», Ανιές Βαρντά

Από τον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις του χώρου.

Αρχικά, η Υπουργός αναγνώρισε την Ταινιοθήκη ως «σημείο αναφοράς του σινεφίλ κοινού», ενώ επισήμανε πως «είναι απαραίτητο να δώσουμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος διευρυμένες δυνατότητες, οικονομικές και υποστηρικτικές, ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο που οι ταινιοθήκες παίζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη, διαπιστώνουμε ότι, η εμπειρία χρόνων και η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού τη βοήθησε να έχει ένα πιο συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το 2019. Αυτό δεν πρέπει να διακοπεί, δεδομένου ότι έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις υποδομών, μελετών, συνεργασιών και στόχων από ένα Δ.Σ. και μια Πρόεδρο που γνωρίζουν καλά, θεωρητικά και πρακτικά, το πεδίο, ελληνικό και ευρωπαϊκό».

Στη συνέχεια ανέφερε μια σειρά αφιερωμάτων και προγραμμάτων που έγιναν σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, αλλά και τις κινήσεις που έφεραν ελληνικές παραγωγές στις αίθουσες της Ταινιοθήκης. Η κ. Ζορμπά στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της πλήρους λειτουργίας του Μουσείου Κινηματογράφου του Ιδρύματος, το οποίο αναμένεται να συμβεί ως το τέλος της χρονιάς, με τη σχετική μελέτη να βρίσκεται προς υπογραφή στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Για την υπεύθυνη υλοποίησης του έργου Αφροδίτη Λίτη (καθηγήτρια της ΑΣΚΤ, αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης), η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού δήλωσε: «Είμαι πολύ συγκινημένη που η Αφροδίτη Λίτη συνεχίζει το έργο της Αγλαϊας Μητροπούλου, η οποία αναζητούσε με πάθος συλλεκτικά αντικείμενα από την ιστορία του κινηματογράφου ήδη από την δεκαετία του ’70 και τα αγόραζε με προσωπική της δαπάνη από το Λονδίνο. Σε αυτά έχουν προστεθεί και αντικείμενα από δωρεές από ιδιώτες και μέλη της κινηματογραφικής οικογένειας».

Αμέσως μετά συζητήθηκε η εκ νέου συνεργασία της Ταινιοθήκης με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου η οποία μετουσιώνεται στο αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Πόλη – Η Εποχή του Βωβού» (29-30/6), το οποίο θα λάβει χώρα στην ταράτσα της Λαΐδας. Στο πλαίσιό του θα προβληθούν τρεις ταινίες των αρχών του 20ου αιώνα, γυρισμένες σε Αθήνα και Βερολίνο («Οι Περιπέτειες του Βιλάρ», «Άνθρωποι την Κυριακή», «Κοινωνική Σαπίλα»). Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο (12-18/9).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την αποκατάσταση της ταινίας «Απάχηδες των Αθηνών», κόπια της οποίας βρέθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη. Τη διαδικασία αποκατάστασης θα αναλάβει το εργαστήριο L’ Immgaina Ritrovata της Μπολόνια, ενώ το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής θα εργαστεί για την ανασύνθεση της πρωτότυπης μουσικής της ταινίας. Η τελική αποκατεστημένη κόπια προγραμματίζεται για προβολή στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Εθνική Λυρική Σκηνή με ελεύθερη είσοδο.

«Αμερικανική Νύχτα», Φρανσουά Τριφό
«Αμερικανική Νύχτα», Φρανσουά Τριφό

Τέλος, αποκαλύφθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για το επετειακό 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (20-30/11), το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη Μανοέλ ντε Ολιβέιρα και στην Εύα Στεφανή. Ο Ρόμπερτ Μπίβερς (επιμελητής του έργου του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος) και ο Χέιντεν Γκεστ (διευθυντής του Harvard Film Archive) θα βρεθούν στην Αθήνα για να παραδώσουν masterclass και να παρουσιάσουν επιλεγμένες ταινίες του πειραματικού αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ δύο ακόμα αφιερώματα θα αφορούν τις ταινίες μυθοπλασίας της αξέχαστης Ανιές Βαρντά και εκείνες του Μάρκο Μπελόκιο. Μια από τις εκπλήξεις του φετινού Πρωτοποριακού αφορά την προβολή 7 ταινιών του Άλφρεντ Χίτσκοκ και του Φρανσουά Τριφό, εν είδη κινηματογραφικής «συζήτησης», με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Hitchcock/Truffaut» (Κεντ Τζόουνς) που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Τριφό με τις μεταξύ τους θρυλικές συνεντεύξεις.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις δηλώσεις της κ. Ζορμπά:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα