Κριτική

Η Υπόσχεση της Αυγής

Από -

Εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή, η οποία χάνεται στη σκηνοθετική μεγαλοστομία και την έλλειψη αφηγηματικού μέτρου.

Ο Ρομέν Γκαρί είναι ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς του 20ού αιώνα και ο μοναδικός που έχει κερδίσει δύο Βραβεία Γκονκούρ, και μάλιστα με δύο διαφορετικά ονόματα. Το πραγματικό του ήταν Ρομέν Κατσέβ και γεννήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία το 1914 ανήκε στη ρώσικη αυτοκρατορία­. Την κάτι παραπάνω από θυελλώδη ζωή του κατέγραψε ο ίδιος­ στο διασημότερο βιβλίο του «Η υπόσχεση της αυγής», από το οποίο εμπνέεται και ο σκηνοθέτης Ερίκ Μπαρμπιέ («Το Φίδι»).
Από πολύ νωρίς γίνεται σαφές πως το σημείο τομής στην προσωπικότητα του Γκαρί, τον οποίο ενσαρκώνει χαρισματικά ο Πιερ­ Νινέ, είναι η δυναμική μητέρα του. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έπλασε τον χαρακτήρα του, μια ατρόμητη και άφοβη γυναίκα που εργαζόταν μέχρι την τελευταία της πνοή με μοναδικό σκοπό την ευτυχία του γιου της.

Στην ουσία παρακολουθούμε την τρυφερή ωδή του Γκαρί σε εκείνη και την τρομερή επιρροή που ασκούσε πάνω του. Ο Μπαρμπιέ την τονίζει με κάθε ευκαιρία, χάνει όμως το μέτρο: από τον υπερβολικά γραμμένο χαρακτήρα της, τον οποίο ισορροπεί η Σαρλότ Γκενσμπούρ με την εκπληκτική ερμηνεία της, μέχρι τη μεγαλόστομη σκηνοθεσία του που εκτροχιάζει το ρυθμό της ταινίας. Θέλοντας να βάλει την υπογραφή του σε μια επικών διαστάσεων βιογραφία, αντάξια του προσώπου που αφορά, ο Μπαρμπιέ επιμένει στην απεικόνιση της παραμικρής λεπτομέρειας, μέσα από την κινηματογράφηση εντυπωσιακών αερομαχιών την περίοδο της θητείας του συγγραφέα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τις πνευματικές του αναζητήσεις στην αφρικανική έρημο. Ξεπέφτει έτσι σε μια αφηγηματική πολυλογία που αδικεί την εξαιρετική ποιότητα αυτής της υπέρμετρα φιλόδοξης παραγωγής. 

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης