Κριτική

Η Θετική Πλευρά της Ζωής

Από -

Με 19,5 εκατομμύρια εισιτήρια στη χώρα της και 427 εκατομμύρια δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις, οι «Άθικτοι» (2011) των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του γαλλικού σινεμά. Υπόδειγμα σεναριακής τελειοποίησης μιας εύπεπτης όσο και δοκιμασμένης κωμικής συνταγής, ανάγκασε τον ιδιοφυή παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν να αγοράσει το δικαίωμα διασκευής της απ’ το χαρτί κιόλας, πριν καν αυτή γυριστεί!

Περνώντας από σαράντα κύματα, ανάμεσά τους και το τσουνάμι που διέλυσε την εταιρεία παραγωγής του TWC (The Weinstein Company), το αγγλόφωνο ριμέικ φτάνει τελικά στις αίθουσες δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πόσο πιο απλοϊκή κινηματογραφικά είναι μπροστά στην ευρωπαϊκή η χολιγουντιανή φόρμουλα μιας εμπορικής ταινίας.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, τουλάχιστον ως προς τα βασικά, γι’ αυτό και ο σεναριογράφος Τζον Χάρτμιρ μένει πιστός στις έξυπνες και πιασάρικες ιδέες της πρωτότυπης ταινίας, βασισμένης στις αντιθέσεις πλούσιος-φτωχός και διανοούμενος-λαϊκός τύπος. Έτσι, όταν ο βαθύπλουτος τετραπληγικός Φίλιπ Λακάς προσλαμβάνει, ενάντια σε κάθε ορθή κρίση, για βοηθό-νοσοκόμο του τον «χύμα», μαύρο Ντελ, η σχέση τους θα εξελιχτεί με τον πιο παράδοξα συμφιλιωτικό και πολύτιμο και για τους δυο τους τρόπο. Η αναμενόμενη αυτή διαδρομή περιγράφεται με τρυφερότητα, ευρηματικότητα και χιούμορ από τους Τολεντανό και Νακάς, οι οποίοι εναλλάσσουν με τίμια οικειότητα κωμικές και δραματικές στιγμές, χωρίς να χάνουν ποτέ από το στόχαστρό τους το θεατή.

Εδώ η εκτέλεση της ίδιας συνταγής είναι πιο άψυχη, οι μελοδραματικές υπερβολές εντονότερα τονισμένες και το κομψό φινίρισμα απόν. Το βασικό κόνσεπτ συνεχίζει να δουλεύει βέβαια, αλλά η μέθοδος δημιουργίας δραματικών αντιθέσεων, αστείων ανατροπών και συγκινητικών ξεσπασμάτων είναι πλήρως διάφανη, απλοποιημένη με μια περιττή χολιγουντιανή αφέλεια. Προσθέστε και την επαγγελματικά διεκπεραιωτική ερμηνεία των δυο πρωταγωνιστών (η σύγκριση με εκείνη των Ομάρ Σι και Φρανσουά Κλιζέ είναι συντριπτική) και έχετε μια ακόμα κομεντί της σειράς – τυποποιημένο προϊόν μιας καλολαδωμένης γιγάντιας δολαριομηχανής.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: ODEON / AUDIOVISUAL.

Σχετικά Θέματα