Κριτική

Η πιο Μεγάλη Απάτη

Από -

Σίγουρα δεν ήταν «η πιο μεγάλη απάτη» αυτή την οποία διέπραξε η Λόρα Άλμπερτ. Για τον εθισμένο στη δημοσιότητα κόσμο μας όμως η αποκάλυψη πως είχε σκηνοθετήσει μαζί με την κουνιάδα της την ψεύτικη δημόσια εικόνα της συγγραφέως Τζέι Τι Λιρόι ξέφυγε γρήγορα από τους λογοτεχνικούς κύκλους, δημιουργώντας ένα σκάνδαλο το οποίο γέμισε αμέτρητα πρωτοσέλιδα.

Ο Τζάστιν Κέλι, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του γκέι δράματος «I Am Michael» και του θρίλερ «Welcome the Stranger», ζωντανεύει ξανά τα διαβόητα γεγονότα ακολουθώντας την οπτική της συν-σεναριογράφου Σαβάνα Νουπ, η οποία το 2001 επισκέπτεται τον αδερφό της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί θα γνωρίσει τη φιλενάδα του Λόρα, η οποία, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Τζέι Τι Λιρόι» (Jeremiah Terminator LeRoy), έχει γνωρίσει καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία με τα «ημιαυτοβιογραφικά» μυθιστορήματα «Sarah» και «The heart is deceitful above all things».

Περιγράφοντας με τραχύ και θαρραλέο ύφος τη ζωή ενός 16χρονου που προσπαθεί να μιμηθεί τη ζωή της πόρνης μητέρας του, η πρόζα της (ή του;) Λιρόι παρομοιάστηκε με εκείνη των Ζενέ, Μπουκόφσκι και Μπάροους, με την Άλμπερτ να κρατά κρυφό το φύλο της ως συγγραφέα και να μην αποκαλύπτει τη μυθιστορηματική μυθοπλασία. Επιπλέον, για τις ανάγκες των δημόσιων εμφανίσεών της πείθει τη Σαβάνα να αναλάβει τον ρόλο της Τζέι Τι, η οποία σαγηνεύει δια­νοούμενους, celebrities και καλλιτέχνες.

Με την πληθωρική Λόρα Ντερν να κερδίζει τις ερμηνευτικές εντυπώσεις από την αιωνίως υποτονική Κρίστεν Στιούαρτ, η ταινία του Τζάστιν Κέλι ξεκινά σαν μια δραματικά ισχνή ιστορία και μέχρι τέλους δυσκολεύεται να γίνει ένα ενδιαφέρον σχόλιο πάνω στο (δημόσιο) φαίνεσθαι και το (πραγματικό) είναι. Παίζει έξυπνα με το ρόλο των φύλων (η bisexual Σαβάνα), σχολιάζει τη ρηχότητα των διασήμων, αλλά κι αυτή με τη σειρά της δεν προχωρά βαθύτερα από ρηχές διαπιστώσεις που αφορούν και την ψυχολογία των βασικών χαρακτήρων· δύο γυναικών που φοβούνται την εικόνα τους, τελικά όμως την αποδέχονται και προχωρούν...

Μ. Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: TANWEER.